Καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, το λιώσιμο των πάγων από παγετώνες σε όλο τον κόσμο είναι μία από τις κύριες αιτίες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η απώλεια των πάγων αποτελεί άμεση απειλή για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται στην απορροή των παγετώνων για πόσιμο νερό και άρδευση.
Μέσα σε δέκα χρόνια, οι παγετώνες του πλανήτη μας έχασαν 2.720 δισ. τόνους πάγου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια του 2% του όγκου τους σε μια δεκαετία. Αυτό διαπίστωσαν οι επιστήμονες που ανέλυσαν προσεκτικά τα δεδομένα που συνέλεξε η αποστολή CryoSat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Cryosat, οι παγετώνες έχασαν συνολικά 2.720 δισ. τόνους πάγου μεταξύ 2010 και 2020, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του αέρα να ευθύνονται για το 89% της απώλειας πάγου. Η μέτρηση της απώλειας πάγου είναι μια δύσκολη διαδικασία και οι νέες έρευνες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν πρόσθετους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή.
Η παρακολούθηση των αλλαγών αυτών είναι σημαντική επειδή εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στους παγετώνες για πόσιμο νερό και γεωργία. Περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται με κάποιο τρόπο από τα θερινά λιωμένα νερά που ρέουν από τους παγετώνες. Τα ποτάμια που απορρέουν από τους παγετώνες είναι επίσης σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας για τις βιομηχανίες. Κανένας άνθρωπος στον πλανήτη δεν είναι απομονωμένος από τις συνέπειες της απώλειας πάγου.
Οι παγετώνες του πλανήτη μας απαντώνται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, όχι μόνο στους πόλους. Οι επιστήμονες μετρούν συστηματικά ορισμένους παγετώνες στο επίπεδο του εδάφους για να αξιολογήσουν την κατάσταση της υποχώρησης των παγετώνων. Ωστόσο η παρατήρηση από το διάστημα είναι ο μόνος τρόπος για να δουν οι ερευνητές πώς οι παγετώνες επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.
Οι παρατηρήσεις του δορυφόρου δείχνουν ότι το 89% της απώλειας πάγου που παρατηρήθηκε μεταξύ 2010 και 2020 οφείλεται στην άνοδο των θερμοκρασιών. Μόνο το 11% της απώλειας ήταν αποτέλεσμα της τήξης των παγετώνων ή της αύξησης της ροής τους.
Οι παγετώνες της Αλάσκας έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη απώλεια, αφού κάθε χρόνο χάνουν περισσότερους από 80 δισ. τόνους πάγου, που αντιστοιχεί σε περίπου 5% του συνολικού όγκου πάγου στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου μελέτης. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών.
Τα μέρη όπου οι παγετώνες φαίνεται να διαβρώνονται και να κινούνται ταχύτερα επειδή καταλήγουν σε θερμότερα νερά, περιλαμβάνουν την Αρκτική και συγκεκριμένα το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και τις θάλασσες του Μπάρεντς και του Κάρα.
Η αυξανόμενη απώλεια πάγου στον ωκεανό αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της απώλειας μάζας σε αυτές τις περιοχές.
«Αυτό είναι συνέπεια αυτού που ονομάζεται ‘Ατλαντικοποίηση’ της Αρκτικής», δήλωσε στο BBC ο Νόελ Γκουρμενέλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Συνήθως, τα επιφανειακά ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού είναι κρύα και γλυκά, αλλά σε μερικές περιοχές γίνονται όλο και πιο αλμυρά και θερμά καθώς τα ρεύματα ανεβαίνουν από τον Ατλαντικό. Και αυτό σημαίνει ότι οι παγετώνες ρίχνουν περισσότερο πάγο στον ωκεανό», τόνισε.
Αυτό, φυσικά, θα αυξήσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία ήδη απειλεί τις κοινότητες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια νέα σειρά δορυφόρων εμπνευσμένη από τον Cryosat, με την προσωρινή ονομασία Cristal.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters».
ΠΗΓΗ: BBC, Scitechdaily
Πηγή: ertnews.gr