Ο Economist προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας
Economist
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Αμερική είναι συγκρατημένη από έναν άστοχο φόβο για ενδεχόμενη κλιμάκωση. Ο κ. Putin είπε ότι, εάν η Ουκρανία εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους στη Ρωσία, θα ήταν σαν να μπαίνει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο και έχει υποσχεθεί σοβαρές συνέπειες. Η απειλή δεν έγκειται τόσο πολύ στις ενέργειες του κ. Putin στην Ουκρανία—η Ρωσία κάνει ήδη ό,τι μπορεί, εκτός από τη χρήση πυρηνικού όπλου, και η υπέρβαση αυτού του ορίου θα προκαλούσε οργή, μεταξύ άλλων και σε συμμάχους της, όπως η Κίνα. Αντίθετα, η απειλή είναι ότι η Ρωσία θα επιτίθεται στα δυτικά συμφέροντα αλλού, δίνοντας, για παράδειγμα, όπλα στο Ιράν ή στους Χούτι. Αυτό θα ήταν αποσταθεροποιητικό, αλλά η αναστολή θα ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη – ακόμη περισσότερο την στιγμή που ο κ. Putin συνεχίζει να ασκεί την απειλή της διάδοσης στη Μέση Ανατολή. Η επιφυλακτικότητα του Biden επιβραβεύει την απερισκεψία του κ. Putin. Επιπλέον, αναφέρει το άρθρο, είναι μεταδοτική και σε άλλους ‘λιπόψυχους’ (σσ: ο χαρακτηρισμός του αρθρογράφου), όπως ο Olaf Scholz, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, διχάζοντας έτσι το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Putin βλέπει αυτόν τον διχασμό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Δύση έχει κουραστεί από τον πόλεμο και θέλει να κλείσει μία συμφωνία που θα είναι προς όφελός του. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί πράγματι να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, μετά τις εκλογές στην Αμερική. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί το ηθικό στην Ουκρανία και να ενισχυθεί το χέρι του κ. Zelensky σε οποιεσδήποτε συνομιλίες θα ήταν να δείξει η Δύση ότι είναι πλήρως πίσω από τον σύμμαχό της.