Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου πλησιάζουν και ήδη έχουν αρχίσει οι αναλυτές να δίνουν προβλέψεις σχετικά με τον νικητή των εκλογών. Ο Economist λοιπόν προχώρησε στην ανάπτυξη ενός μοντέλου πρόβλεψης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών χρησιμοποιεί δύο κύριες πηγές πληροφοριών: εθνικές δημοσκοπήσεις και «βασικές αρχές», τον όρο στην πολιτική επιστήμη για διαρθρωτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων.
Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο του Economist δίνουν στους Δημοκρατικούς 68% πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία της Γερουσίας και 99% πιθανότητα να κατέχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Τα μοντέλα στατιστικών εκλογών της Βουλής και της Γερουσίας του Economist ενημερώνονται καθημερινά καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα και προβλέπουν πόσες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία είναι πιθανό να ελέγχουν κάθε κόμμα στο επόμενο συνέδριο. Συνολικά 470 έδρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόκειται να ανανεωθούν με τις εκλογές του Νοεμβρίου (35 έδρες στη Γερουσία και όλες οι 435 έδρες της Βουλής), συμπεριλαμβανομένων δύο ειδικών εκλογών για τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές της πολιτικής επιστήμης, το μοντέλο συνδυάζει πληροφορίες από την ψηφοφορία, το αρχείο ψηφοφορίας κάθε περιφέρειας ή πολιτείας, τα αποτελέσματα ειδικών εκλογών σε όλη τη χώρα, τη συγκέντρωση χρημάτων, την ιδεολογία των υποψηφίων και άλλα.
Έχει εκπαιδευτεί σε κάθε εκλογικό κύκλο από το 1942 και χρησιμοποιεί δεδομένα από περισσότερους από 10.000 ιστορικούς νομοθετικούς αγώνες. Το μοντέλο θα διεξάγει 4,7 εκατομμύρια προσομοιωμένες εκλογές κάθε μέρα έως την ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα από δημοσκοπήσεις και εκθέσεις συγκέντρωσης χρημάτων μόλις γίνουν διαθέσιμα.
Η μάχη για τη Γερουσία είναι “αναμφισβήτητα εξίσου σημαντική με τον αγώνα για τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Εάν ο Τζο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος, εναπόκειται στη Γερουσία να αποφασίσει εάν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Και σε αντίθεση με την προεδρία, δεν υπάρχουν εθνικές δημοσκοπήσεις για τη Γερουσία.
Το μοντέλο του Economist προβλέπει επί του παρόντος ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητα 68% να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κατά μέσο όρο, εκτιμά ότι θα κερδίσει το 51,4 από τις 100 θέσεις του θαλάμου, αν και με υψηλή αβεβαιότητα: το διάστημα εμπιστοσύνης 95% εκτείνεται από το χαμηλό των 47 θέσεων των δημοκρατικών στο υψηλό των 56.
Το μοντέλο είναι πολύ πιο σίγουρο ότι οι Δημοκρατικοί θα κατέχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων: η μέση προσομοίωσή τους τους δίνει 241 έδρες, επτά περισσότερες από αυτές που κατέχουν σήμερα και 23 περισσότερες από ό, τι απαιτείται για την πλειοψηφία. Το 95% των προσομοιώσεών του πέφτει μεταξύ 221 και 263 εδρών, και οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν πίσω το Σώμα σε μόλις 1%.
Δεδομένα από το μοντέλο του Economist
Αντλώντας δεδομένα από το νέο μοντέλο του Economist για την πρόβλεψη του αποτελέσματος παρατηρείται στο πρώτο γράφημα ότι ο Μπάιντεν είναι ο πιθανότερος νικητής για την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.
Το δεύτερο γράφημα απεικονίζει τις ψήφους των εκλεκτόρων συνδυάζοντας τις κάλπες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο
Το τρίτο γράφημα υπολογίζει την ομοιότητα μεταξύ των πολιτειών μέσω της σύγκρισης των δημογραφικών και πολιτικών προφίλ, όπως πόσο αστικό ή αγροτικό είναι το κράτος.
Το τέταρτο γράφημα απεικονίζει τις πιθανότητες καθενός από τους υποψηφίους να νικήσουν σε κάθε πολιτεία. Το μοντέλο συνδυάζει την πανεθνική πρόβλεψη με κάλπες και πολιτικο οικονομικούς παράγοντες σε πολιτειακό επίπεδο. Συμπεριλαμβάνονται οι ομοιότητες μεταξύ τους. Για παράδειγμα αν ο Τραμπ νικήσει στην Μινεσότα, θα νικήσει και στο Wisconsin.
Tο πέμπτο γράφημα δείχνει τις ψήφους σε καθημερινή βάση. Το μοντέλο υπολογίζει πρώτα τις δημοσκοπήσεις, σταθμίζοντας τα με βάση το μέγεθος των δειγμάτων τους και διορθώνοντάς τα για τάσεις υπερεκτίμησης της υποστήριξης για ένα κόμμα. Στη συνέχεια συνδυάζει αυτόν τον μέσο όρο με την πρόβλεψή που βασίζεται σε δεδομένα χωρίς κάλπη, αντλώντας δεδομένα από την πρόθεση ψήφου των Αμερικανών πολιτών φτάνοντας προς την τελική πρόβλεψη την ημέρα των εκλογών.
Το γράφημα σχετικά με τις έδρες στην Γερουσία συνδυάζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα συγκρίνει με «θεμελιώδεις» παράγοντες όπως το κατεστημένο και την κομματική τάση κάθε πολιτείας. Ακολουθεί ένα γράφημα με την πάροδο του χρόνου της καλύτερης εκτίμησής μας για τον πιθανότερο αριθμό των εδρών στη Γερουσία που θα κερδίσει κάθε κόμμα, περιτριγυρισμένο από μια σειρά άλλων εύλογων αποτελεσμάτων.
Το γράφημα σχετικά με τις έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων συνδυάζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τα συγκρίνει με «θεμελιώδεις» παράγοντες όπως το κατεστημένο και την κομματική τάση κάθε πολιτείας. Ακολουθεί ένα γράφημα με την πάροδο του χρόνου της καλύτερης εκτίμησής μας για τον πιθανότερο αριθμό των εδρών στη Γερουσία που θα κερδίσει κάθε κόμμα, περιτριγυρισμένο από μια σειρά άλλων εύλογων αποτελεσμάτων.
Economist: Forecasting the US elections
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής