Γράφει η Εκάβη Σέχη
Δεν μπορώ να φανταστώ την πολιτική χωρίς σκάνδαλα, όπως και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να εικάζει πως όσοι ασχολούνται ενεργά με την πολιτική είναι όλοι ένοχοι. Υπάρχουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου τα θετικά βρίσκονται σε μια καθολική κλίμακα και έχουν επηρεάσει προς το καλύτερο την ζωή χιλιάδων πολιτών. Με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία (όπου θεωρούνται από τις πιο δαπανηρές στην Αλβανία και τις ακριβότερες στην Ευρώπη), ο λόγος γίνεται για τον Edi Rama, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα του σε σχέση με το Δημοκρατικό Κόμμα του Sali Berisha προηγείται με 41.2% έναντι 30.1% και φαίνεται πως είναι πολλοί εκείνοι που τον θέλουν νικητή.
Ο Edi Rama γύρισε στην Αλβανία από το Παρίσι όπου έκανε καριέρα ως ζωγράφος και γλύπτης το 1988 και ο Fatos Nano που ήταν στην κυβέρνηση του παρέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο του μόλις άρχισε να αναδεικνύει έναν ευρωπαϊκό αέρα και μια πρωτοφανής εξέλιξη στα Τίρανα.
Μεταξύ άλλων, προώθησε με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο τον πολιτισμό και τις τέχνες της Αλβανίας και ανέλαβε να ανοίξει κινηματογράφους στην πρωτεύουσα όπου έπαιζαν ξένες ταινίες, κάτι που έως τότε δεν ήταν κάτι γνώριμο για τους Αλβανούς πολίτες.
Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Τιράνων, ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών. Κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 54% και επανεκλέχθηκε δήμαρχος το 2004 με 59%. Από τις πρώτες στρατηγικές κινήσεις του ήταν να τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης γυναίκες. Οι δύο αντιδήμαρχοι και τέσσερις από τους πέντε γενικούς διευθυντές είναι γένους θηλυκού. Ήθελε να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα ζωής των πολιτών και καθώς χρήματα για ριζικές ανακαινίσεις πολυκατοικιών και δημόσιων κτηρίων δεν υπήρχαν, έβαψε μόνος του πολλές προσόψεις με πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια. Όσο ήταν στην Δημαρχία φυτεύτηκαν 1.800 δέντρα και δημιουργήθηκαν περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και πάρκων. Δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο “Κάντε μια καλή αρχή”, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να πουν τα παράπονά τους, να του στείλουν μηνύματα και να επικοινωνήσουν άμεσα με το δήμαρχο της πόλης.
Ο ίδιος έχει δηλώσει πως “Τα Τίρανα δεν θα γίνουν ποτέ Παρίσι ή Ρώμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το προσπαθούμε” και φαίνεται πως ο Edi Rama ήρθε για να μείνει. To όραμα, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες του για μια Ευρωπαϊκή Αλβανία, αργά και σταθερά γίνονται πραγματικότητα. Το 2004 τιμήθηκε ως Παγκόσμιος Δήμαρχος και επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους “Ευρωπαίους Ήρωες” που συνεισφέρουν στην αλλαγή του κόσμου.
Ο Edi Rama χρησιμοποιεί αποτελεσματικά κάθε εργαλείο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του. Η επίσημη σελίδα του στο facebook φιλοξενεί φωτογραφίες από κάθε εκδήλωση του κόμματος, πρόσφατα νέα, απόψεις και ταξίδια του και όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να στείλουν μήνυμα σε κινητό όπου έχει αναρτηθεί στην σελίδα του για απορίες, προτάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η διάδραση με τους υποψήφιους ψηφοφόρους μέσω εκπομπών και η άμεση και δυναμική επικοινωνία που διαμορφώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, είναι από τις πολιτικές κλειδιά που ακολουθεί ο Rama με όλες τις ευκολίες και τους κινδύνους που ενέχονται σε αυτές.
Το Ευρωπαϊκό όραμα δεν μπορεί να μείνει στάσιμο και αδρανές, χρειάζεται χρόνο με τον χρόνο να αναθεωρείται, να μεταβάλλεται και να είναι ευέλικτο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα. Σίγουρα η πρωτεύουσα της Αλβανίας που επισκέφτηκα το 1998 δεν έχει σχέση με τα Τίρανα που επισκέφτηκα το 2006 ή με αυτά που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι, όμως την εκάστοτε πολιτική μόνο ο χρόνος μπορεί να την δικάσει και κατά συνέπεια και οι πολίτες της. Είμαι αισιόδοξη.