Είναι ένα από τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που θα συζητηθούν. Ο Παναγιώτης Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ετοιμάζεται από ό,τι φαίνεται να κάνει το μεγάλο βήμα: Να φύγει από το δικαστικό σώμα και να μπει για τα καλά στον χώρο της πολιτικής.
Είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς με απεριόριστες αρμοδιότητες για έλεγχο στις δημόσιες προμήθειες, στο «μαύρο χρήμα» του Δημοσίου και κυρίως στον έλεγχο των προμηθειών.
Σε αυτόν θα υπάγεται το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, η επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών κ.ά. Είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόσφατη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΔΟΕ στην Πειραιώς εντυπωσίασε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος και προεκλογικά είχε πολλές φορές επικαλεστεί τη «λίστα Νικολούδη».
Όχι ότι και η προηγούμενη θέση του δεν ήταν πολιτική, αφού πολλές φορές εκλήθη να ελέγξει και τα «πόθεν έσχες» ισχυρών πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων μεγάλα στελέχη, όπως τότε με την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ του συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη.
Γεννήθηκε το 1949 στη Μάνη και ανέλαβε επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος τον Οκτώβριο του 2010 διαδεχόμενος τον άλλον αντεισαγγελέα, τον Στ.Γκρόζο.
Όπως αναφέρει το Βήμα, ποτέ δεν δίστασε να πει την αλήθεια και ενώπιον της Βουλής. Όπως τον Μάρτιο του 2014 όταν στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανέφερε πώς κατάφερε να δεσμεύσει τα 200 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών.
Για τις προμήθειες των εξοπλιστικών που δεν κατάφερναν να εισπράξουν οι εφορίες ο κ. Νικολούδης τις είχε χαρακτηρίσει «Σόδομα και Γόμορρα».
Όταν βγήκε μετά την κατάθεση στη Βουλή μιλώντας στους συνεργάτες του είπε: «Έγινε χαμός, αλλά τι χαμός, επανάσταση έπρεπε να έχει γίνει και να κατέβει ο κόσμος στο Σύνταγμα…»
Κάθε φορά που ο κ. Νικολούδης κατέθετε στη Βουλή για να παρουσιάσει τα ετήσια αποτελέσματα των ελέγχων της Αρχής, γινόταν πράγματι χαμός.
Δεν δίστασε να πει για τους εγκληματίες των τραπεζών ότι «αυτοί δεν χρησιμοποιούν καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά ΜΜΕ… Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή, στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο…»
Είναι πρόσωπο ιδιαίτερα σκληρό, αλλά δίκαιο με τους συνεργάτες του. Συγκεντρωτικός, αφού μοίραζε τη δουλειά σε λίγους και τους επισήμαινε ότι αν διαρρεύσει κάτι, θα ξέρει το άτομο… Όσοι έχουν μιλήσει μαζί του τον έχουν ακούσει να λέει ότι «αν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω, δεν ξέρω αν θα αναλάμβανα». Είναι αυτός που κάλεσε και ανώτατο κληρικό να τον ελέγξει για τα οικονομικά του. Είναι αυτός που «τσίμπησε» και μητροπολίτες να διακινούν «μαύρα» μέσω λογαριασμών τους.
Όταν ο Χορστ Ράινχεμπαχ, επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τον κάλεσε να αναλάβει και μέρος της φοροδιαφυγής αρνήθηκε. Όταν εκείνος επέμενε, απάντησε «θα βοηθήσω» και εντόπισε 10.000 φορολογουμένους που δεν δήλωναν τίποτε αλλά είχαν σκάφη, ακριβά Ι.Χ. και άλλα…
Τα αποτελέσματα θα κριθούν σύντομα. Ένα είναι σίγουρο, ότι γνωρίζει τους μηχανισμούς και πού να ψάξει.