Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, νέος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στέλνει μήνυμα η Ευρώπη;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Στην Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά η ηγεσία της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματικός αναλαμβάνει την θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μιχαήλ Κωσταράκος ήταν η επιλογή των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από την τιμή η οποία αποδίδεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με αυτή την επιλογή, στέλνεται και ένα μήνυμα με αρκετούς αποδέκτες ότι η ΕΕ αποτελεί εκτός των άλλων και μια ένωση που θα υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα των κρατών μελών της. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του έλληνα αρχηγού τη στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται σε σοβαρή γεωπολιτική ένταση με χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι είναι πρώτη φορά που επιλέγεται Έλληνας στρατιωτικός για αυτή τη θέση.

Για πρώτη φορά η ηγεσία της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ έρχεται στην Ελλάδα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι η «Η εκλογή του κ. Κωσταράκου στη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας».

Αν θέλαμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο θα λέγαμε ότι η απόφαση των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων εκτός από μήνυμα στους γείτονες, αποτελεί και μήνυμα προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους κατά την περίοδο των προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, που αποτελεί θαλάσσια ύδατα του Ευρωπαϊκού χώρου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων