Οι οικονομικές ισορροπίες αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες διεθνώς. Βουτιά στην κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει άλμα ζήτησης στην Ασία. Αυξάνεται η ζήτηση για αυγά και ψάρια στις ΗΠΑ, ενώ οι Έλληνες στρέφονται στα όσπρια.
Η Ελλάδα κατέγραψε το 2014 τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως, καθώς η ύφεση έχει πλήξει το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι τιμές του φρέσκου κρέατος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor, της ομάδας που συλλέγει στοιχεία για τους καταναλωτές, οι πωλήσεις κρέατος μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 2,1% πολύ περισσότερο δηλαδή από τη μείωση που σημειώθηκε ευρύτερα για τα νωπά τρόφιμα, η οποία άγγιξε το 1,4%.
Η μόνη κατηγορία τροφίμων στην οποία καταγράφηκε άνοδο της κατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν οι ξηροί καρποί, που αυξήθηκαν κατά 1,4%, και τα όσπρια που αποτελούν φτηνότερη πηγή πρωτεΐνης και τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5%.
Η Anastasia Aleva, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για τα νωπά τρόφιμα του Euromonitor, εξηγεί πως η κατανάλωση κρέατος συνδέεται στενά με το διαθέσιμο εισόδημα. Οι τιμές των κρεάτων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα πέρσι, γεγονός που επίσης μείωσε τη ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση κρέατος στην Ινδία, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι χορτοφάγοι, κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2014, με άλμα 10,3%. Από το 2009, το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα στην Ινδία βελτιώθηκε κατά 95% και η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%.
Στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά κρέατος, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3%, αλλά η ζήτηση για βόειο και μοσχαρίσιο κρέας (στο 5%) ήταν ισχυρότερη από τη ζήτηση για χοιρινό (στο 3%) που παραδοσιακά είναι το δημοφιλές κρέας στη χώρα. Κι αυτό χάρη στην αύξηση του κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος.
Η ζήτηση για κρέας στην Ασία πυροδοτεί εισαγωγές και εξαγορές αμερικανικών εταιρειών επεξεργασίας κρέατος από τους τοπικούς ομίλους.
Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση κρέατος στις ΗΠΑ υποχωρεί με το συνολικό όγκο πωλήσεων να μειώνεται κατά 1%. Οι πωλήσεις των αυγών από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 3% καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για το κρέας. Σύμφωνα με το Euromonitor, η τάση αυτή αποδίδεται στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για θέματα περιβάλλοντος και υγείας αναφορικά με την κατανάλωση κρέατος. «Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά, ευέλικτα και σχετικά φτηνά» αναφέρει το Euromonitor και συμπληρώνει πως τα αυγά έχουν αποτινάξει το στίγμα της υψηλής χοληστερίνης κι έτσι οι πωλήσεις τους αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Συνολικά, η παγκόσμια αγορά κρέατος αυξήθηκε κατά 3% τον προηγούμενο χρόνο στα 225 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Τα πουλερικά έγιναν πιο δημοφιλή με την κατανάλωσή τους να αυξάνεται κατά 4% στα 85 εκατ. τόνους το 2014.
Η ζήτηση για ψάρια ξεπέρασε τη ζήτηση για κρέας, καθώς αυξήθηκε κατά 4,8%.
Τους επόμενους λίγους μήνες, η ζήτηση για βόειο και αρνίσιο κρέας μπορεί να στηριχθεί από την πτωτική πορεία των τιμών. Ο δείκτης τιμών κρέατος του Οργανισμού Τροφίμων να Γεωργίας του ΟΗΕ μειώθηκε το Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας που καταγράφεται στο βόειο και το αρνίσιο κρέας.
Οι τιμές ου εξαγόμενου βόειου Αργεντινής μειώθηκαν λόγω της υποχώρησης του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου αλλά και της ισχυρής προσφοράς. Για τους ίδιους λόγους αναμένεται να μειωθούν και οι τιμές εξαγόμενου βόειου κρέατος από την Βραζιλία.