Οι περισσότεροι Έλληνες που παίρνουν τον δρόμο της διασποράς, πάνε δυτικά, αλλά ο Γιάννης Παναγιώτου πήγε ανατολικά, στο Χονγκ Κονγκ, όπου όμως, όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόνο απομονωμένος δεν νιώθει. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, το Χονγκ Κονγκ προσφέρει παγκοσμίου επιπέδου συνθήκες για επιστημονική έρευνα, αν και η πίεση είναι μεγαλύτερη λόγω αυξημένου ανταγωνισμού. Όσο για τη ζωή στην ασιατική μεγαλούπολη -όπου ζουν περίπου 300 ‘Ελληνες, από τους οποίους αρκετοί βρίσκονται σε πανεπιστήμια- είναι εύκολη και γεμάτη δυνατότητες.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Γ.Παναγιώτου, πιο πολύ δυσκολεύθηκε να συνηθίσει την τοπική κουλτούρα της Κρήτης, όταν παντρεύτηκε μια Κρητικιά, παρά όταν βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι ακόμη κι εκεί οι φοιτητές κρατούν ομήρους τους καθηγητές της συγκλήτου του πανεπιστημίου και ότι αυτό δεν αποτελεί αποκλειστική πρακτική των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ο Έλληνας ερευνητής της διασποράς, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε ότι τα προβιοτικά -ζωντανοί «καλοί» μικροοργανισμοί- καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και έκανε πρόσφατα τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Αυτός και οι συνεργάτες του χορήγησαν σε ποντίκια ένα νέο μίγμα προβιοτικών, το Prohep, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα ζώα, ενώ μείωσε το μέγεθος και το βάρος των όγκων κατά 40% σε σχέση με τα πειραματόζωα που δεν είχαν πάρει προβιοτικά.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα βακτήρια του εντέρου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία μεταξύ υγείας και αρρώστιας, ενώ τονίζει ότι η σωστή διατροφή είναι ο Νο 1 παράγων για την πρόληψη των ασθενειών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ