Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ο Έλληνας πίσω από την πρώτη αποστολή στον Άρη

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA για την εύρεση νερού σε υγρή μορφή στον Άρη και το γεγονός πως πλέον οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ανακάλυψη αυτή, αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής που ενδέχεται να βρίσκεται στον κόκκινο πλανήτη, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε τη συμβολή ενός Έλληνα επιστήμονα στο πολύχρονο “ταξίδι” που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη σήμερα.

Ο Δρ Σταμάτιος Μ. Κριμιζής έχει στο ενεργητικό του μια μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα σαν εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Σαν μεταπτυχιακός ακόμα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, ο Δρ Κριμιζής εξελέγη από τη NASA σαν συνερευνητής του Van Allen για το πείραμα που εστάλη με το διαστημόπλοιο Mariner 4, που ήταν η πρώτη τότε αποστολή στον Άρη. Ο ίδιος επινόησε, σχεδίασε και κατασκεύασε τον πρώτο μετρητή στερεάς κατάστασης που εστάλη ποτέ στο διάστημα.

“Στη δεύτερη χρονιά μου με τον Van Allen με ρώτησε  “Θα ήθελες να φτιάξουμε έναν ανιχνευτή για να πετάξει στην πρώτη αποστολή στον Άρη;” Του απάντησα πως δεν ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα να το κάνω” έχει δηλώσει ο Δρ. Κριμιζής.

Ως επίτιμος διευθυντής Προγραμμάτων Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης, είναι ένας από τους πρωτεργάτες του προγράμματος «Curiosity».

Ήταν μέλος μιας από τις αρχικές επιτροπές της NASA οι οποίες εξέτασαν το 2006 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος, και συμμετείχε στην εποπτική επιτροπή της NASA για το πλανητικό πρόγραμμα που έστησε όλο το εγχείρημα της προσεδάφισης του «Curiosity» στον πλανήτη Άρη. Βασικό θέμα του προγράμματος αλλά και των επερχόμενων αποστολών ήταν η διερεύνηση του νερού που υπάρχει.

“Ο Αρης είχε στην αρχή της ύπαρξης του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 500 δισεκατομμύρια χρόνια, τεράστιες ποσότητες νερού στην επιφάνειά του, κάτι που φαίνεται από τα ποτάμια αλλά και τον βόρειο και νότιο πόλο του, όπου υπάρχουν παγετώνες νερού” είχε τονίσει ο διακεκριμένος καθηγητής σε παλιότερη συνέντευξη του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων