Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

«Ο ελληνικός πολιτισμός σε κίνδυνο»

Με τον τίτλο «Ο ελληνικός πολιτισμός σε κίνδυνο», το γαλλικό πρακτορείο franceinfo.fr ανάρτησε πρόσφατα ένα κείμενο που επιχειρεί να εξηγήσει τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και της δημοσιονομικής λιτότητας στον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στα 17 μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. O πολιτισμός δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, επισημαίνει το ρεπορτάζ, καθώς προηγούνται άλλοι τομείς που έχουν προτεραιότητα και πάσχουν, όπως η υγεία και η παιδεία.

Τα μουσεία αδειάζουν, γράφει το γαλλικό πρακτορείο, καθώς σημαντικά εκθέματα έχουν κλαπεί τον τελευταίο καιρό, ενώ το υπουργείο απέλυσε τους φύλακες για να εξοικονομήσει χρήματα. Οι ανασκαφές εγκαταλείπονται ανοιχτές και γίνονται εύκολη λεία των αρχαιοκάπηλων, αλλά και των παράνομων μεταναστών που κυκλοφορούν στη χώρα.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη βρίσκονται οι καλλιτέχνες που αγωνίζονται να πληρωθούν ή να κρατήσουν μια δουλειά. Επίσης, οι ιδιώτες συλλέκτες κατακλύζουν με τα έργα που κατέχουν τους ξένους οίκους δημοπρασιών, επειδή χρειάζονται τα χρήματα. Πριν δυο βδομάδες πραγματοποιήθηκε μια δημοπρασία με ελληνικά έργα στον Drouot με τιμές ευκαιρίας, ενώ δημοπρασίες του ίδιου τύπου γίνονται συνεχώς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων