Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Ο «επαγγελματίας» Κριστιάνο

Γράφει ο Μανώλης Καμπουράκης

Στο άκουσμα του ονόματος του Κριστιάνο θα σκεφτείτε διάφορα πράγματα. Αυτά χωρίζονται εύκολα σε δύο κατηγορίες. Τα θετικά και τα αρνητικά. Πολλοί θα σκεφτείτε πως πρόκειται για μια «παιχτάρα» με όλη την σημασία της λέξης με φυσικά χαρακτηριστικά που ο κάθε ποδοσφαιριστής θα ζήλευε. Πολλοί άλλοι βέβαια (υποστηρικτές του μεγάλου αντιπάλου του Μέσσι) θα μιλούσατε για έναν παίχτη εγωιστή που θέλει να είναι το αστέρι της ομάδας και να σκοράρει για να γνωρίζει την αποθέωση του κόσμου δηλαδή ο ορισμός αυτού που λέμε «κωλόπαιδο». Εγώ δεν θα ταχθώ υπέρ καμίας άποψης. Αλλά θα κάνω μια απλή ερώτηση. Έχετε δει τόσα χρόνια ο Ρονάλντο να βγάζει έστω και ένα μυϊκό τραυματισμό; Η απάντηση είναι όχι. Ξέρετε όμως γιατί; Γιατί ο Κριστιάνο έχει το καλύτερο και πιο σύγχρονο πρόγραμμα αποθεραπείας μετά τους αγώνες και το τηρεί πλήρως σαν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ είτε παίζει με την Μπαρτσελόνα είτε παίζει με μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας.

Ο Πορτογάλος μετά το τέλος κάθε αγώνα στον οποίο έχει αγωνιστεί είτε 5 είτε 90 λεπτά ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για να υπάρχει ομαλή μετάβαση του οργανισμού από την φάση υπερέντασης στην φάση ηρεμίας. Αυτό που δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμά για εκείνον είναι πως διαρκεί 90 λεπτά όσο δηλαδή και ο αγώνας του και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Μετά την λήξη του αγώνα της ομάδας του αρχίζει το πρόγραμμα του με ένα σκωτσέζικο ντους, δηλαδή ένα ντους στο οποίο αλλάζει πολύ γρήγορα το ζεστό νερό σε κρύο και αντίστροφα. Με αυτό τον τρόπο διατηρεί όλο τον οργανισμό του αιματωμένο κάνοντας το για 30 λεπτά. Αυτή είναι η πρώτη φάση.

Μετά το μπάνιο συνεχίζει το πρόγραμμά του κολυμπώντας για άλλη μισή ώρα σε χαλαρό ρυθμό. Αυτό έχει σαν στόχο να μην χαλαρώσουν υπερβολικά οι μύες του σώματός του από την πρώτη φάση αλλά και να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις που χρειάζεται ο οργανισμός. Έτσι η φάση της χαλάρωσης είναι πιο κοντά ενώ δεν έχει γίνει με τρόπο απότομο. Η τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματός του είναι και η καλύτερη αλλά και η αυτή που κρύβει την μεγαλύτερη παγίδα. Περιλαμβάνει 30 λεπτά τζακούζι. Όμως η παγίδα κρύβεται αλλού. Ο παίκτης της Ρεάλ θα πρέπει να βγει στα 30 λεπτά για να μην χαλαρώσει υπερβολικά το σώμα του και στην επόμενη προπόνηση τραυματιστεί. Εκεί ακριβώς είναι το σημείο του επαγγελματισμού του. Φανταστείτε τη χαρακτήρα χρειάζεται κάποιος ενώ έχει παίξει 90 λεπτά αγώνα και έχει κάνει άλλα 30 λεπτά πρόγραμμα να βγαίνει από το τζακούζι αμέσως και να μην χαλαρώσει λίγο παραπάνω.

Γενικά ακούγονται πολλά για αυτόν τον παίκτη. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει θόρυβο γύρω του με αυτά που κάνει εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Όμως κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για το πόσο επαγγελματίας είναι. Το γεγονός ότι δεν έχει ούτε έναν μυϊκό τραυματισμό στο ιστορικό του ενώ άλλοι παίκτες που τυχαίνουν μεγάλου σεβασμού για τον επαγγελματισμό τους έχουν βγάλει τραυματισμούς είναι προς τιμήν του. Για αυτό και όσοι είναι κατά αυτού του παίκτη θα πρέπει να σκεφτούν ότι δεν είναι μόνο κωλόπαιδο που τον φωνάζουν αλλά είναι τουλάχιστον επαγγελματίας πάικτης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων