Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ο επικίνδυνος φοροεισπράκτορας κ.Τόμσεν!

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν σύμφωνα με τις οποίες αν η κυβέρνηση δεν φέρει άμεσα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, καταγράφτηκε στον κυριακάτικο τύπο ως φορολογική τρομοκρατία. Τα ρεπορτάζ συμπληρώνονταν με σκληρά μέτρα για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων και χειροπέδες ακόμη και για 500 ευρώ…

Χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον κρίσιμα δομικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, και η ριζική αντιμετώπισή τους είναι κομβική, όμως θέλει πολύ προσοχή του τι λέει ο «πατέρας του ληγμένου πολλαπλασιαστή» που κατάστρεψε τη χώρα, καθώς οι θέσεις του από τεχνοκρατικές μπορεί να γίνουν πολιτικά ύποπτες. Διότι τη στιγμή που έχει αρχίσει μια δειλή επιστροφή καταθέσεων, αυτός απειλεί με κατασχέσεις. Αν αυτό περάσει, μπορεί να δούμε πάλι αναστροφή της τάσης, και μάλιστα σε σημείο που μπορεί να συμπαρασύρει και τους μικροκαταθέτες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Μόλις προχθές η ΕΛΣΤΑΤ μας πληροφόρησε ότι οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν 8,1% το 2012.

Οι απειλές του κ. Τόμσεν, σε συνδυασμό με τους επιτρόπους στις τράπεζες και την κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων, μπορεί να δημιουργήσει μέσα σε λίγες βδομάδες την ελληνική Lehman Bros. Αυτά πρέπει να τα πει στο επόμενο eurogroup ο Στουρνάρας, γιατί το εξάμηνο «μορατόριουμ» με τις Βρυξέλλες δεν περιλαμβάνει την…αντίδραση των πολιτών!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων