Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία απειλείται με ύφεση» η Badische Zeitung σημειώνει: «Ο Οκτώβριος δεν ξεκίνησε καλά για την Τουρκία. Την Τετάρτη, η Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τον Σεπτέμβριο κυμάνθηκε στο 24,52%. […]
Στην Τουρκία η μία κακή είδηση διαδέχεται, αυτές τις μέρες, την άλλη. Το βαρόμετρο επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 71 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και την παγκόσμια οικονομική κρίση. […] Αρνητικό δεν είναι όμως μόνον το κλίμα. Τον Αύγουστο η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία υποχώρησε κατά 42%. Οι νέες ταξινομήσεις οχημάτων μειώθηκαν μάλιστα κατά 51%.
Οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Τη Δευτέρα αποφασίστηκε η αύξηση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Για τα νοικοκυριά αυξάνονται κατά 9% ενώ για τις επιχειρήσεις κατά 18,6%. Ήταν η τέταρτη ανατίμηση μέσα σε τέσσερις μήνες. Επί χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πυροδοτούσε την ανάπτυξη με έργα υποδομής, κρατικές εγγυήσεις και φοροαπαλλαγές. Μετά το τεχνητό μπουμ η χώρα απειλείται τώρα με ανώμαλη προσγείωση».
Για το ίδιο θέμα και υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν στερεί από το λαό του τα αναγκαία» η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Ο τουρκικός πληθυσμός πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα για την πολιτική του προέδρου Ερντογάν. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με πέρυσι […] στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι εύκολο να βρεθεί η αιτία: οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την τουρκική λίρα. […]
Ωστόσο η λίρα αποτελεί μόνον ένα σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο. Εκεί κυβερνά ένας αυταρχικός ηγέτης, ο οποίος δεν καταπατά μόνον τις αρχές του κράτους δικαίου αλλά βάζει και προσκόμματα σε μια οικονομική πολιτική που έχει γνώμονα τη σταθερότητα».