Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Ο Ερντογάν και η “μανία καταδίωξης”

Δεν έχει τέλος το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο, πριν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκεφθεί την Τουρκία, ο εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στις χώρες της Δύσης, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο δεν συμπαθούν τους Μουσουλμάνους αλλά τους θέλουν και νεκρούς καθώς το μόνο που ορέγονται από τον ισλαμικό κόσμο είναι τα λεφτά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ και όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο Ερντογάν ανέφερε χθες, σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας: «Μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Και μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Οι ξένοι αγαπάνε το πετρέλαιο, το χρυσάφι, τα διαμάντια και τα φθηνά εργατικά χέρια του ισλαμικού κόσμου. Τους αρέσουν οι συγκρούσεις, οι μάχες και οι φασαρίες στη Μέση Ανατολή. Πιστέψτε με, δεν μας συμπαθούν».

Αναφερόμενος στις χώρες που είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, ο Ερντογάν επεσήμανε: «Μοιάζουν με φίλους, αλλά μας θέλουν νεκρούς, ευχαριστιούνται να βλέπουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν. Για πόσο καιρό θα το ανεχθούμε;».

«Πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, «μπορούν να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα τους χωρίς την βοήθεια της Δύσης. Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση στον ισλαμικό κόσμο είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συμμαχία. Πιστέψτε με μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα όσο είμαστε ενωμένοι. Οι ισλαμικές χώρες, που έχουν αναπτυχθεί οικονομικά πρόσφατα, υποφέρουν από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και πολιτικές κρίσεις στην ιστορία τους. Εάν δράσουμε μαζί, θα δώσουμε ένα τέλος στην μοναξιά των Παλαιστινίων που συνεχίζεται σχεδόν ένα αιώνα… είναι πιθανό να τερματίσουμε την αιματοχυσία στο Ιράκ και τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία».

Αφού εκτόξευσε πυρά κατά της Δύσης, ο Ερντογάν θυμήθηκε και πάλι τον Κολόμβο και επιτέθηκε σε όλους όσοι έσπευσαν να τον επικρίνουν για το σχόλιό του ότι μουσουλμάνοι εξερευνητές έφθασαν στην Αμερική το 12ο αιώνα, σχεδόν τρεις αιώνες πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο. «Όλοι αυτοί πάσχουν από σύμπλεγμα ανωτερότητας», δήλωσε και επανέλαβε ότι η άποψη του είναι τεκμηριωμένη. «Αναστατώθηκαν πολύ», είπε, «από το γεγονός ότι τους θυμίσαμε μερικά ιστορικά γεγονότα, την ιστορία του πολιτισμού, των επιστημών, της πολιτικής και του πολέμου. Δεν τους αρέσει να τους αμφισβητούμε».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων