Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Ο «εθνικός διαπραγματευτής» Α. Τσίπρας μπροστά στο νέο τελεσίγραφο

Γράφει ο Ceteris Paribus

Έχοντας πετύχει μια «ηγεμονική» νίκη εναντίον των συνασπισμένων δυνάμεων του ΝΑΙ, ο Αλέξης Τσίπρας κατέρριψε όλα τα σενάρια για παραμερισμό του. Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ αυτό ακριβώς συμβολίζει. Αναλαμβάνοντας «υπαρξιακού» χαρακτήρα ρίσκο με το δημοψήφισμα και πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη ο πρωθυπουργός υποχρεώνει τώρα τόσο το εσωτερικό μέτωπο του ΝΑΙ όσο και τους δανειστές να τον αναγνωρίσουν σαν ηγεμόνα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και «εθνικό διαπραγματευτή». Αυτό αλλάζει μια βασική παράμετρο του πολιτικού «γρίφου» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές: ο πρωθυπουργός μπορεί τώρα πιο εύκολα, σε αντίθεση με πριν και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, να υπογράψει μια σκληρή συμφωνία με τους δανειστές, αρκεί αυτή να εξασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση της κυβέρνησης και της οικονομίας.

Ότι μια τέτοια συμφωνία θα προσκρούσει σε αντιδράσεις μέσα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι βέβαιο. Όμως μπορεί πλέον να αναλάβει το ρίσκο ενός «ρήγματος», καθώς ο κίνδυνος αυτό να σημάνει και τη δική του ανατροπή περιορίζεται πλέον.

Όμως στις εξελίξεις μετά το «βροντερό» ΟΧΙ στο δημοψήφισμα κρύβεται και μια άλλη πιθανή προοπτική, η οποία σχετίζεται με το σκηνικό που στήνεται στις Βρυξέλλες για την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Οι κλειστές τράπεζες, η στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, η δανειακή δόση προς την ΕΚΤ σε δύο βδομάδες δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σπατάλη χρόνου – όλα, ζητούν άμεσες αποφάσεις. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτές -όποιες κι αν είναι- θα ληφθούν μέσα στη βδομάδα. Στην πραγματικότητα όμως, το «παιχνίδι» θα κριθεί αύριο. Και τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε νέο μνημόνιο με «πακέτο» μέτρων τουλάχιστον εξίσου σκληρό με το απορριφθέν τελεσίγραφο αλλά με «αντάλλαγμα» κάποια «δωράκια» για χρέος και ανθρωπιστική κρίση, είτε η «επιδοτούμενη» έξοδος από το ευρώ! Τα πράγματα θα τεθούν αύριο έτσι ωμά στην ελληνική αποστολή…

Η παραίτηση Βαρουφάκη έχει το ίδιο εν τέλει νόημα με την παραίτηση Σαμαρά! Προικίζει τον πρωθυπουργό σαν «εθνικό διαπραγματευτή» για να υπογράψει μια συμφωνία σκληρή μεν, αλλά με μεσοπρόθεσμες σταθεροποιητικές επιπτώσεις για την οικονομία και το πολιτικό σκηνικό. Τώρα θα φανεί αν το σκοινί θα αντέξει ξανά τον «ακροβάτη» Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να επαναλάβει την «ηγεμονική» του νίκη με το ΟΧΙ, αλλά αυτή τη φορά επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες με σημαία το ΝΑΙ; Αν αυτή είναι η απόφασή του, η κρίση θα περάσει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το φοβηθεί, η ρήξη με τους δανειστές θα γίνει οριστική. Και τότε ούτε εκλογές δεν θα μπορεί να κάνει χωρίς να πάρει μέτρα όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών και η θέσπιση παράλληλου νομίσματος.
Ποιο από τα δύο είναι το όριό του; Τι αντέχει περισσότερο;
Θα το μάθουμε μέχρι αύριο το βράδυ ή, το αργότερο, μέχρι το τέλος της βδομάδας…

Υ.Γ. Το γεγονός ότι οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Παπαδημούλης κ.λπ. απέφυγαν τη γνωστή «περατζάδα» από τα κανάλια χθες βράδυ, είναι απόδειξη ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού στο αναμενόμενο τελεσίγραφο. Και ότι περιμένουν για να λειτουργήσουν σαν πολιτική εφεδρεία στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας διστάσει ξανά την τελευταία στιγμή να σηκώσει τη σημαία του ΝΑΙ…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων