Τα μηνύματα από το μέτωπο των τιμών στην εστίαση μετά τη μείωση του ΦΠΑ, δεν τα λες και ενθαρρυντικά. Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν πανηγυρικά οι απαισιόδοξες φωνές της αγοράς που δεν συμμερίζονταν την αισιοδοξία της κυβέρνησης (κι όχι μόνο). Η οποία κυβέρνηση, δια του υπουργείου Οικονομικών έχει διατυπώσει την προσδοκία για περιορισμό των τιμών κατά 8% περίπου.
Τα πρώτα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων, δείχνουν ότι από τις 90.000 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, περίπου οι 13.000 έχουν χαμηλώσει τις τιμές τους…Οι εκτιμήσεις της , δε, για το πόσες τελικά επιχειρήσεις θα λάβουν το ειδικό σήμα που πιστοποιεί ότι έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών, κάνουν λόγο για 30.000. Δηλαδή τελικά μόνον μια στις τρεις θα μειώσει τις τιμές. Όσοι προχώρησαν τώρα σε μειώσεις, αυτές υπολογίζεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 5% και 8%.
Η ισχνή συμμετοχή των επιχειρήσεων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για υποχώρηση των τιμών σε μαζική κλίμακα, γεγονός που θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στην κατανάλωση και στον τζίρο των καταστημάτων επομένως.
Ακολουθώντας την κλασική, πλην όμως κοντόφθαλμη λογική, επιλέγουν να καρπωθουν οι ίδιοι το όφελος για να ισοφαρίσουν τα σπασμένα της περιόδου. Το επίσης κλασικό επιχείρημα που προβάλουν είναι πως όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ , αυτοί δεν αύξησαν τις τιμές. Ναι αλλά είναι αρκετές εκείνες οι περιπτώσεις που είδαμε μερίδες να μικραίνουν ή να μειώνεται η δόση του καφέ κ.α.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έπρεπε ήδη να γίνει αντιληπτό είναι πως αν οι ίδιοι δεν λάβουν τάχιστα τα απαραίτητα μέτρα, τότε ο κατήφορος θα είναι μακρύς για τον κλάδο. Οι καταναλωτές δεν έχουν ούτε αντοχές, ούτε υπομονή, ούτε λεφτά. Και ναι, θα επιβιώσει αυτός που θα δείξει ότι τους σκέφτεται… Ο χειμώνας θα είναι μεγάλο μάθημα για όλους μας.