Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Πώς μπορεί ένα κόμμα του 1% να βρίσκεται στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων; Η απάντηση είναι η πείρα και το ταλέντο του Φώτη Κουβέλη. Το ύφος μου εδώ δεν είναι καθόλου ειρωνικό. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης έχει καταφέρει να κρατάει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ σε άμεση σύνδεση με σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του εχθές το βράδυ στο MEGA, έδωσε την ίδια απάντηση στο μονότονο πλέον ερώτημα για το αν θα δεχόταν να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Όχι με τη σαφήνεια που εμπεριέχει η λέξη όχι. Απλώς θα έλεγα ότι γενικώς η προεδρολογία βλάπτει σοβαρά και την κοινωνία και τη χώρα αλλά και την οικονομία. Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στο όνομα της προεδρολογίας, αυτό είναι αρνητικό». Αυτά είπε στο σχετικό ερώτημα για την υποψηφιότητά του ως πρόεδρος της δημοκρατίας.
Αυτό που ωστόσο προκάλεσε αίσθηση ήταν η γενικότερη θέση που εξέφρασε σε σχέση με το ζήτημα εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας. Μιλώντας με την θεσμική κατάρτιση που τον χαρακτηρίζει είπε πως η από κοινού εκλογή προέδρου συμβολίζει αντίστοιχα και κάποιες πολιτικές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία. Από την άλλη τόνισε πως η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα αλλά «ουσιαστικό, πολιτικό που συνδέεται με το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών» τις οποίες και χαρακτήρισε ως διευρύνουσες τα κοινωνικά ρήγματα.
Δεν είναι πολύπλοκος γρίφος η πορεία που φαίνεται να ακολουθεί σε αυτή τη φάση ο Φώτης Κουβέλης. Κάνει τρία απλά βήματα ώστε να θέσει τις βάσεις για να μπορέσει στο πολύ άμεσο μέλλον να στηρίξει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.
- Αφενός θυμίζει ότι είναι σοβαρό ζήτημα η εκλογή προέδρου και δεν μπορούμε να το θεωρούμε ως απλή διαδικασία αποφυγής εκλογών.
- Αφετέρου δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τις πολιτικές στις οποίες θα έπρεπε να συναινέσει προκειμένου να στηρίξει συγκεκριμένη εκλογή προέδρου
- Τρίτον, μας αφήνει κάποιο σασπένς για το τι προτίθεται εν τέλει να πράξει, αλλά υπενθυμίζοντάς μας ότι ήδη 3-4 στελέχη του κόμματός του «έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Τέλος, ως επιστέγασμα των παραπάνω, δηλώνει πως «Οι εκλογές δεν είναι μια διαδικασία η οποία είναι αντιδημοκρατική. Οι εκλογές είναι πάρα πολλές φορές και μια σωτήρια διαδικασία για την ίδια την κοινωνία», αφήνοντας να ενωθεί ότι και πρόεδρος να μην εκλεγεί και πάμε σε εκλογές αυτό μπορεί να είναι και πολύ καλό για την κοινωνία.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχεδιάζει πολύ σύντομα να ξανακάνει το κόμμα του σημαντικό σύμμαχο για την επόμενη κυβέρνηση (πιθανόν με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ), στηρίζοντας σήμερα την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις λίγες μέρες μετά την κα Ρεπούση να προτείνει ενιαίο ψηφοδέλτιο με το ΣΥΡΙΖΑ, και εξαργυρώνοντας αύριο είτε συμμετοχή σε κυβέρνηση, είτε τουλάχιστον βαρύνοντα λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.