Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
«Η Ελλάδα έχει ακόμη ανάγκη από τη στήριξή μας» δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, στο Παρίσι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα και ο λαός της» και σημείωσε ότι η Ελλάδα «επιθυμεί να αναγνωριστούν οι προσπάθειες αυτές… Ωστόσο, θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός, όταν αποφασίζει να βγει ολομόναχος στις αγορές».
Ο υπουργός της χώρας που αποτέλεσε μέλος του βασικού άξονα για τη στήριξη της Ελλάδας και την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας κρούει σήμερα το καμπανάκι του κινδύνου για το πρόγραμμα που η κυβέρνηση έχει στα σκαριά. Εκτός από την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει όλες τις προεκλογικές της ελπίδες στην ευόδωση σε κάποιο βαθμό της εξόδου από το μνημόνιο, είναι λίγοι οι ευρωπαίοι εταίροι που το βλέπουν με καλό μάτι.
Ένας από αυτούς φαίνεται πως είναι η Φιλανδία της οποίας ο υπουργός οικονομικών, Άνντι Ρίννε πρότεινε να προσπαθήσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές κάνοντας χρήση των χρημάτων που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να την υποβοηθήσουμε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές – εμείς προτιμούμε την λύση των παλιών χρημάτων.» ήταν η δήλωση του υπουργού. Θυμόμαστε βέβαια ότι η Φιλανδία ήταν από τις χώρες που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένες με τη βοήθεια που λάμβανε η Ελλάδα στα πλαίσια της επιτήρησής της από ΔΝΤ και ΕΕ.
Πάντως από πλευράς του επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γιέρουν Ντέισενμπλουμ, το μήνυμα ήταν υποστηριχτικό προς τα σχέδια της κυβέρνησης αλλά με προϋποθέσεις και επιφυλάξεις. «Όταν (η Ελλάδα) ολοκληρώσει, με ικανοποιητικό τρόπο, την αξιολόγηση και θελήσει υποστήριξη» η Ευρωζώνη θα προσφέρει τη στήριξή της, δήλωσε ο επικεφαλής κρατώντας επιφυλάξεις για τις αποφάσεις που θα παρθούν μετά τις διαδικασίες αξιολόγησης.
Τα μηνύματα από την Ευρωζώνη είναι μικτά, καθώς το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας φέσωσε τη χώρα με πολλαπλάσιο χρέος και έκανε τις χώρες της Ευρωζώνης να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη. Από τη μία θέλουν όλοι να δουν τη χώρα να βγαίνει στις αγορές αλλά από την άλλη ο φόβος μιας βεβιασμένης κίνησης που μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα είναι μεγάλος. Ο Σαμαράς θα χρειαστεί την όσο μεγαλύτερη πολιτική στήριξη για το εγχείρημά του, από τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε αυτή μετά να μεταφραστεί και σε οικονομική σε περίπτωση που υπάρξουν κλυδωνισμοί στις αγορές.