Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ο Γεώργιος Γιαλτουρίδης απαντάει στο Spiros Rizopoulos Blog

Το Spiros Rizopoulos Blog μεγαλώνει συνέχεια σε επισκεψιμότητα, σε αναγνωσιμότητα και είναι τιμή και χαρά μου, να έχω αναγνώστες όπως ο κος Γεώργιος Γιαλτουρίδης.

Τον προηγούμενο μήνα, σε άρθρο μου με τίτλο «Καμία ιδέα δεν είναι χαζή», είχα κάνει την παρακάτω αναφορά στον κο Γιαλτουρίδη.

«Θυμίζω επίσης την πρόταση του Ελληνοαμερικανού ειδικού αναλυτή στη διαχείριση κινδύνου (risk management),  Γιώργου Γιαλτουρίδη από τη Βοστόνη. Δεν το ξέρω τον άνθρωπο αλλά στην Ουάσινγκτον  γαλουχήθηκα επαγγελματικά με την άποψη πως καμία ιδέα δεν είναι χαζή, όπως και καμία ερώτηση.  Ο Γιαλτουρίδης λοιπόν  πρότεινε προ μηνών την άμεση έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως νόμισμα της χώρας για μια μεταβατική περίοδο 5 ετών. Όπως αναλύει, η χρηματοδότηση της χώρας μπορεί να προέλθει με τη μέθοδο των Dollar Liquidity Swap Lines της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια μορφή χρηματοδότησης η οποία ήδη χρησιμοποιείται από άλλους οργανισμούς. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε άμεση υποτίμηση του ελληνικού χρέους σε ευρώ, την οποία η χώρα θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει υιοθετώντας ως εθνικό νόμισμα το δολάριο, μειώνοντας το εθνικό χρέος έως και 40%. Για μια περίοδο 5 ετών, η χρήση του δολαρίου θα μπορούσε να ενισχύσει τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα,  να τονώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις αυξάνοντας τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και να πολλαπλασιάσει τον αριθμό Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα λόγω μη ανάγκης μετατροπής συναλλάγματος. Παράλληλα, στο πλαίσιο μιας ανάλογης συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αξιώσουν από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα στην προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων και συμβόλαια εκμετάλλευσης για άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η δημοσιονομική διαχείριση θα δημιουργούσε πρωτογενές πλεόνασμα, οι καταθέσεις θα επέστρεφαν στις ελληνικές τράπεζες λόγω κλίματος ασφάλειας στην ελληνική οικονομία, ενώ το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω με αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά χρέους.»

 Aφού με ευχαριστεί για την αναφορά στην πρότασή του, ο κος Γιαλτουρίδης προσθέτει ένα σχόλιο που αφορά την πρωτοβουλία του εφοπλιστή Πέτρου Νομικού να δημιουργήσει fund που εξαγοράζει ελληνικό χρέος. Ο ίδιος  είχε προτείνει την επαναγορά ελληνικού χρέους τον Μάιο του 2010 με το παρακάτω άρθρο:

http://kassios.wordpress.com/2010/05/12/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων