“Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού”, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην πρώτη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, στις 9 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. “Η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση, την οικονομική κρίση αλλά και πολέμους στη γειτονιά της. Πρέπει να βρούμε λύσεις για αυτές τις προκλήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στην αρχή της συζήτησης.
“Σας το δίνω το λόγο, εδώ στο ΕΚ, στο σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, για να παρουσιάσετε προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εγκαινιάζοντας τη συζήτηση.
“Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι και πρέπει να είναι αντιμετώπιση του μεταναστευτικού […]Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για την Ευρώπη, αποτελεί ζήτημα ιστορικής ευθύνης”, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. “Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν αυτή τη χώρα;”
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και την Ελλάδα, ο κ. Γιουνκέρ είπε “ήταν απολύτως απαραίτητο αυτό που κάναμε, να πούμε ξεκάθαρα ότι δε υπάρχει επιλογή Grexit. Αν δεν το είχαμε πει τόσο δυνατά και καθαρά, το Grexit θα είχε γίνει πραγματικότητα. Αποτελούσε ενδεχόμενο, όχι όμως λύση”. “Η κρίση, φυσικά, δεν έχει τελειώσει”, δήλωσε και πρόσθεσε “η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν δεν υπάρχει ανεργία στην Ευρώπη”. “Ξέρω πόσο αδύναμη θα ήταν η ευρωπαϊκή ήπειρος, χωρίς την ΕΕ”.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), επικεφαλής του ΕΛΚ, ζήτησε από όλους να θυμούνται “ότι αυτοί, για τους οποίους μιλάμε, είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί”. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα “δεν είναι η Ευρώπη, δεν είναι οι Βρυξέλλες, αλλά οι εθνικοί εγωισμοί”. Για την Ελλάδα δήλωσε ότι “ο Τσίπρας, κέρδισε σεβασμό όταν άλλαξε πορεία και η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα χωρίς μέλλον. Ο Τσίπρας απέδειξε ότι η Αριστερή ιδεολογία σε αυτή την ήπειρο έχει αποτύχει”.
Ο Τζιάνι Πιττέλα, από τους Σοσιαλιστές, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταπολεμήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ. Για τη μετανάστευση είπε ότι “πρέπει να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες, διαφορετικά είναι σαν να μην υπάρχει αυτή η Ευρώπη, που δημιουργήθηκε με τις αρχές της αλληλεγγύης”.
Ο Σαγιέντ Καμάλ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βρετανία), δήλωσε ότι “ας βρούμε όλοι μαζί λύσεις, όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η κρίση είναι διεθνής και χρειάζεται διεθνή απάντηση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα με ρεαλιστικό τρόπο. Δεν είναι ώρα να επιρρίπτουμε ευθύνες. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέο σιδηρούν παραπέτασμα η Ευρώπη χρειάζεται σιδηρά θέληση να συζητήσει, να συνεργαστεί και να βρει λύση ενωμένη”.
Ο Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), τόνισε ότι “πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη πολίτικης βούλησης και ενότητας (…) Δεν είναι κρίση της Ευρώπης, είναι κρίση έλλειψης Ευρώπης”.
Η Γκάμπι Τσίμμερ από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, δήλωσε ότι “δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να ακολουθούν τους εθνικιστικές πολιτικές γιατί η Ευρώπη θα καταστραφεί”, Επίσης, αναφέρθηκε στις κοινωνικές πολιτικές σημειώνοντας “δεν είπατε τίποτα για κοινωνικές προτεραιότητες” στο πρόγραμμα της Κομισιόν.
Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Φιλίπ Λαμπέρτς (Πράσινοι, Βέλγιο) τόνισε ότι “πρέπει να υπερασπισθούμε τους πρόσφυγες και να μην φοβόμαστε ούτε το μέλλον ούτε την αλλαγή. Πρέπει να χτίσουμε τις συμμαχίες εκείνες που θα ξαναφέρουν εκείνα που έχει χάσει η Ευρώπη”.
“Όπως ξέρουμε οι περισσότεροι από εκείνους που έρχονται εδώ είναι οικονομικοί μετανάστες”, σημείωσε ο Νάιτζελ Φαράζ της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (Βρετανία). “Επιπλέον δε υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ρεύμα για να φέρει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Πρέπει να είμαστε τρελοί για διακινδυνεύουμε έτσι τις κοινωνίες μας”, προσέθσε.
Ο Φλοριάν Φιλιπό (Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών, Γαλλία) επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει να σκήσει πίεση στα κράτη του Περσικού κόλπου να δεχθούν κι εκείνα πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι στην ίδια την ΕΕ είναι “τα μεγάλα συμφέροντα που επιθυμούν τους λαθρομετανάστες”
Η Κριστίνα Μόρβαι (Μη εγγεγραμμένη, Ουγγαρία) δήλωσε τα εξής : “όλοι έχουμε το ίδιο όνειρο, να ζήσουμε, να δουλέψουμε στις πατρίδες μας με ειρήνη, κοντά στις ρίζες μας, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας”.
Εκ μέρους, της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που έχει περάσει στο Λουξεμβούργο, ο Νικολά Σμιντ υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης της χώρας, σημείωσε ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μεγάλη κρίση και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα πράξει το παν για να δρομολογηθούν οι προτάσεις (σ.σ. για μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων) που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύνδεσμοι:
Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη:
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?debate=1441782427247
ΕbS:
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en
Γράφημα:
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/infographics?ref=20150904IFG91614