Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Ο ηγέτης του FDP θέλει αυστηρότερη πολιτική στην Ευρωζώνη

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που πιθανόν να είναι εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ζήτησε σήμερα να υπάρξει σκληρότερη στάση για την δημοσιονομική πολιτική και την πολιτική στην ευρωζώνη  χωρίς ωστόσο να διεκδικεί μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών.

Η Μέρκελ προσπαθεί να σχηματιστεί έναν τριμερή συνασπισμό με το FDP και τους Πράσινους και κυκλοφορούν εικασίες ότι το FDP θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών ως αντάλλαγμα για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. «Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό», δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα, ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του θέλει να αναλάβει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών από το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ.

«Δεν έχει κανένα νόημα να εικάζουμε για ανθρώπους και θέσεις όσο δεν έχουμε κάποια σαφήνεια για την πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Λίντνερ απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να επιτευχθεί η ‘άσκηση ισορροπίας’ της μείωσης του φόρου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων για τις ψηφιακές υποδομές ? δύο βασικά αιτήματα του κόμματός του.

Ο ίδιος επέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απλά θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να γίνει», δήλωσε ο Λίντνερ.

Παράλληλα, ζήτησε να θεσπιστεί νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν από την ευρωζώνη παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχετικα αρθρα

223 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img