Σύμφωνα με ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), ο HIV έχει «πρώιμη και ουσιαστική» επίδραση στη γήρανση των μολυσμένων ασθενών, επιταχύνοντας τις βιολογικές αλλαγές του σώματος που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση, μέσα σε δύο έως τρία χρόνια μετά τη μόλυνση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μόλυνση από τον ιό HIV μπορεί να συντομεύσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου κατά περίπου πέντε χρόνια σε σύγκριση με ένα μη μολυσμένο άτομο.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ήδη από τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της μόλυνσης από τον ιό HIV, ο ιός θέτει ήδη σε κίνηση μια επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης σε επίπεδο DNA», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Elizabeth Crabb Breen, ομότιμη καθηγήτρια στο UCLA, όπως αναφέρει η SciTechDaily.
«Αυτό υπογραμμίζει καταρχήν την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του HIV και της ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα γήρανσης, καθώς και την αξία της πρόληψης της μόλυνσης από τον ιό HIV».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο ο HIV όσο και οι αντιρετροϊκές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της λοίμωξης συνδέονται με μια πρώιμη έναρξη ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, σύνδρομο αδυναμίας και γνωστική εξασθένηση.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 102 άνδρες, όχι περισσότερο από έξι μήνες πριν μολυνθούν από τον ιό HIV και ξανά δύο έως τρία χρόνια αργότερα. Αυτά συγκρίθηκαν με δείγματα που συλλέχθηκαν την ίδια χρονική περίοδο από 102 μη μολυσμένους άνδρες που ήταν της ίδιας ηλικίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συγκρίνει μολυσμένους και μη μολυσμένους ασθενείς με αυτόν τον τρόπο.
Τα άτομα με HIV λοίμωξη εμφάνισαν σημαντική επιτάχυνση ηλικίας σε καθεμία από τις τέσσερις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού – από 1,9 έως 4,8 έτη – καθώς και βράχυνση των τελομερών απουσία αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρόμοια επιτάχυνση στην ηλικία δεν παρατηρήθηκε σε μη μολυσμένους συμμετέχοντες στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το τι συνιστά ή μπορεί να οριστεί ως φυσιολογική γήρανση, έγραψαν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience.