Σεξουαλικώς μεταδιδόμενος είναι ο ιός Ζίκα, εκτός από το τσίμπημα του κουνουπιού, σύμφωνα με την Αρχή Υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ. Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα στις ΗΠΑ καταγράφηκε στο Ντάλας του Τέξας και σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο ιός μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής.
Το γεγονός επιβεβαίωσαν και αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές στην περιοχή της κομητείας του Τέξας ότι ο ιός μεταδόθηκε από τσίμπημα κουνουπιού. «Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με μία γυναίκα που είχε νοσήσει κι είχε επιστρέψει από μια χώρα όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει τον Ζίκα “απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλον τον κόσμο” – και εκτός από την Λατινική Αμερική – δεκάδες κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στην Ευρώπη.
Ο ιός μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι μεταδίδεται από τα κουνούπια-τίγρης και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Όμως, με το περιστατικό στις ΗΠΑ – και την αποκάλυψη ότι ο ιός μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο με το σεξ – η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται κατακόρυφα.
Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι ο ιός διαδίδεται “με εκρηκτικό τρόπο” και μπορεί να προσβάλει ακόμη και 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο.
Ήδη η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική.
Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Ζίκα καταμετρήθηκαν στη Γερμανία μεταξύ του Οκτωβρίου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016. Κάτοικος της Δανίας βρέθηκε θετικός στον ιό ενώ κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία.
Όλοι τους είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο, ούτε θεραπεία, παρά μόνο συμπτωματική. Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα. Έχουν καταγραφεί δύο είδη σοβαρών επιπλοκών, κυρίως σε έμβρυα που μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές ή δυσμορφίες.
Η Αρχή Υπηρεσιών Υγείας (Health Service Executive, HSE) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως καταγράφηκαν δύο κρούσματα του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία, σε άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες οι οποίες πλήττονται από την ασθένεια, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού.
Οι δύο αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι δε σχετίζονται μεταξύ τους, δεν πρόκειται να κυοφορήσουν και αυτή τη στιγμή είναι καλά στην υγεία τους, καθώς έχουν αναρρώσει πλήρως.
«Ο εντοπισμός κρουσμάτων του Ζίκα στην Ιρλανδία δεν είναι απροσδόκητο γεγονός, καθώς πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα συνεπεία των ταξιδιών (υπηκόων τους) σε περιοχές που πλήττονται από τον ιό», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της Αρχής.
Οδηγίες για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό Zika, εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς οι αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναστατωθεί με τη γρήγορη επέκταση του ιού από χώρα σε χώρα.
Να σημειωθεί ότι ο ιός Zika σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες ενώ η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες. Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, πρέπει να αποφεύγουν να εκτεθούν στα κουνούπια, γιατί από αυτά μεταδίδεται η νόσος. Ωστόσο, η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις Αρχές, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ταξιδιώτης πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Τέλος, μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
πληροφορίες από matrix24.gr