Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο Isis φέρεται να ανατινάζει δύο μαχητικά σε Λιβυκή βάση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η λιβυκή πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους (γνωστού και ως Isis ή Isil) κυκλοφόρησε ένα βίντεο την Πέμπτη, παρουσιάζοντας την ανατίναξη δύο πολεμικών αεροσκαφών σε μια αεροπορική βάση, την ίδια ώρας που οι μαχητές του παρήλαυναν με βαρέα όπλα σε μια επίδειξη δύναμης.

Το βίντεο δείχνει τους μαχητές της οργάνωσης να επανδρώνουν ένα τανκ, να πυροβολούν και να καταστρέφουν τα σταθμευμένα μπροστά από ένα υπόστεγο αεροπλάνα, στη βάση που κατέλαβαν κοντά στην κεντρική πόλη της Σύρτης. Σε κάθε περίπτωση, η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Ένοπλα μέλη του Isis κατέλαβαν το στρατιωτικό και πολιτικό αεροδρόμιο της Σύρτης πριν από δύο εβδομάδες, επεκτείνοντας την περιοχή ελέγχου τους, εκμεταλλευόμενοι ένα κενό ασφαλείας στον παραγωγό πετρελαίου, πάνω στον οποίο οι δύο κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για την εξουσία.

Οι μαχητές είχαν καταλάβει ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Σύρτη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας μια σταδιακή κατάληψη της πόλης που ξεκίνησε το Φεβρουάριο, απωθώντας μια δύναμη που απεστάλη από τη Μισράτα.

Από την αρχή του έτους οι μαχητές στη Λιβύη που δηλώνουν πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος έχουν αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο δεκάδων Αιγύπτιων και Αιθιόπων χριστιανών, αλλά και για τις επιθέσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο Corinthia της Τρίπολης, σε πρεσβείες και σε πετρελαιοπηγές.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ασκεί τα καθήκοντά της από τα ανατολικά της χώρας, μετά από την απώλεια του ελέγχου της Τρίπολης και της δυτικής Λιβύης τον Αύγουστο, κάτι που αποτελεί μέρος των αναταραχών εντός της Λιβύης, τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία τη Δευτέρα, προκειμένου να πείσει τις δύο πλευρές ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά από μήνες συζητήσεων στο Μαρόκο.

Εντούτοις, το εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης, ενώ ευνοεί μια πολιτική λύση, απέρριψε το σχέδιο, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος Φαράζ Χασέμ, στο Κάιρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το συμβούλιο, το οποίο έχει επίσης τη βάση του στα ανατολικά, έφερε αντιρρήσεις για την υπαγωγή ενός αντίπαλου συμβουλίου με βάση την Τρίπολη, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας.

Η πρόταση προσβλέπει σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Η ανατολική Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι το μόνο νομοθετικό σώμα, αλλά το σχέδιο καλεί επίσης και για ένα συμβουλευτικό όργανο, που θα αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της Τρίπολης.

Να σημειωθεί βέβαια ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διαχωρίζονται μεταξύ των περισσότερο μετριοπαθών δυνάμεων και των σκληροπυρηνικών που επιδιώκουν μια στρατιωτική λύση.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων