O νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα συνάντησε χθες τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας κάνει προκαταβολικά μια πολιτική κίνηση που προδικάζει αλλαγές στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο Λέτα ακύρωσε την εφαρμογή του φόρου ακινήτων και την αύξηση του ΦΠΑ που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Μόντι για τον Ιούνιο. Δεσμεύθηκε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, χωρίς να εξηγήσει πως θα καλυφθούν τα 6 δισεκ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από αυτούς τους φόρους.
Ο Ενρίκο Λέτα που θεωρεί ότι «μόνο με δημοσιονομική λιτότητα θα πεθάνουμε» και ότι «η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να περιμένει άλλο» είναι και τυχερός. Λίγες ώρες πριν συναντήσει την κα Μέρκελ, η Eurostat ανακοίνωσε νέο ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12,1% και ταυτόχρονα, νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,2% τον Απρίλιο από 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Η ατμόσφαιρα μυρίζει ύφεση με στασιμοπληθωρισμό, κάτι που πανικοβάλει τους Ολλανδούς και άλλους του κλαμπ των ΑΑΑ.
Ο Λέτα ξέρει ότι τώρα κρατάει τα μπαζούκας και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές. Η Ιταλία, η Τρίτη οικονομία της ευρωζώνης και ιδρυτική χώρα της ΕΟΚ, με χρέος 1,2 τρισεκ. ευρώ, λόγω του μεγέθους της μπορεί να επιβάλει την θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής, υποστηρίζει αρθρογράφος των Financial Times, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν συμβιβασμοί στην Ιταλία και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Η Ισπανία που έχει υποστεί μια μείωση των τιμών στα ακίνητα 30% χρειάζεται νέους όρους για να ανατάξει την οικονομία της, όπως άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο Λέτα μπορεί να παίξει το παιγνίδι πιο σκληρά από το Μόντι. Πρώτον, γιατί είναι νέος, δεύτερον, γιατί είναι ευρωκράτης αλλά έξω από το κλαμπ των τραπεζιτών, και τρίτον, γιατί η κυβέρνησή του στηρίζεται από τον δηλωμένο εχθρό της Μέρκελ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ξέρει, άλλωστε, ότι για να σώσει την Ιταλία θα χρειασθεί ολόκληρο το μέτωπο του Νότου…