Σίγουρα όλο και κάπου θα έχετε ακούσει ότι την πανδημία την περνάμε όλοι μαζί και ότι “είμαστε όλοι μαζί σε αυτό”. Και η αλήθεια είναι ότι δεν το λες ακριβώς ψέματα. Πράγματι η επίδραση του κορονοϊού είναι σημαντική για τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων που πατούν αυτή τη στιγμή μαζί σας στη γη. Οπότε, ναι. Το περνάμε όλοι μαζί. Δεν το περνάμε όμως με τον ίδιο τρόπο.
Ο Jeff Bezos για παράδειγμα. Πράγματι περνάει και αυτός τον κορονοϊό. Πιθανόν να βρίσκεται σε καραντίνα. Πιθανόν να έχει αφήσει τα ραντεβού του ή να τα κάνει διαδικτυακά. Ίσως και να νοστάλγησε να βγει μια βόλτα να ξεσκάσει. Όπως εμείς. Η μόνη διαφορά ότι εκείνος είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία. Ακριβώς γιατί η Amazon εκτόξευσε τα έσοδά της λόγω της καραντίνας.
Τουλάχιστον αυτό είναι που προέκυψε από μια έρευνα της Comparisun. Σύμφωνα με αυτή, ο Jeff Bezos είναι πολύ πιθανό το 2026, στα 62 του χρόνια, να γίνει ο πρώτος άνθρωπος με περιουσία που μετριέται σε τρισεκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή, ο ιδιοκτήτης της Amazon έχει μια περιουσία που υπολογίζεται στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εκτίναξη των κερδών του υπολογίζεται λόγω μερικών πολύ σωστών επιχειρηματικών κινήσεων λίγο πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού. Φυσικά βέβαια και στη λογική ότι τα λεφτά πάνε τελικά στα λεφτά.
O Jeff Bezos είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ πλούσιος. Τόσο που, σύμφωνα με τον Business Insider το 1 δολάριο του μέσου Αμερικανού ισοδυναμεί με 88.000 δολάρια για τον Jeff Bezos. Ούτως ή άλλως, αν εκείνος φτάσει το τρισεκατομμύριο, η περιουσία του θα είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 179 χωρών του κόσμου. Ενδεικτικά το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι γύρω στα 230 δις.
Τι κάνεις όμως ένας άνθρωπος τόσο πολλά λεφτά;
Πρώτα από όλα τα κάνει ακίνητα. Και δεν θα σοκαριστείτε αν μάθετε ότι ο Bezos έχει κάτι παραπάνω από ένα τριάρι στην Καλλιθέα. Μεταξύ αυτών ένα διαμέρισμα 25 εκατομμυρίων δολαρίων στη Washington, ένα πρώην μουσείο που το έκανε σπίτι αξίας 23 εκατομμύρια δολάρια, 3 διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη συνολικής αξίας 17 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και μια βίλα 25 εκατομμυρίων δολαρίων στο Beverly Hills.
Ταυτόχρονα κάνει και πολλές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των ερευνών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Έτσι, έχει επενδύσει στην Airbnb, στην Grail, στη Whole Foods, στο Twitter και στην Uber. Από το 2013 του ανήκει η Washington Post, την οποία αγόρασε για 250 εκατομμύρια δολάρια.