Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά σχετικά με την πρότασή του για έναρξη διαλόγου της τρικομματικής γύρω από το πιο καυτό θέμα της κρίσης, τους πλειστηριασμούς κατοικιών, ήρθαν μάλλον για να επισημοποιήσουν ένα θέμα για το οποίο όλοι θέλουν να χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο, εξ αιτίας τους αστάθμητου πολιτικού κόστους που μπορεί να προκαλέσει.
Η λογική Σκορδά είναι απλή: το 2014 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών που βαρύνονται με κόκκινα στεγαστικά δάνεια ή δάνεια στα οποία έχουν μπει ακίνητα ως εγγυήσεις. Αν βγουν όλα μαζί στους πλειστηριασμούς, τότε, οι ήδη κατά 40% μειωμένες τιμές θα καταρρεύσουν και θα χάσουν τόσο οι τράπεζες, όσο και αξία των ακινήτων γενικά. Οπότε, λέει, να συμφωνήσουμε να τα βγάλουμε από τώρα σταδιακά και πριν μας το επιβάλει η Τρόικα.
Αν είναι έτσι, χωρίς αμφιβολία η πρόταση του υφυπουργού μοιάζει να έχει καλές προθέσεις. Τι είναι όμως αυτό που έκανε τον κ. Σκορδά να σκεφτεί έτσι;
Μάλλον πρόκειται κάτι πολύ πιο βαθύ. Όπως γράφαμε προχθές, ένα από τα πιο ανώδυνα σενάρια κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να την φορτωθεί τελικά ο ευρωμηχανισμός διάσωσης ESM, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί κατά 50 δισεκ. ευρώ (28% του ΑΕΠ). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι μετοχές που έχει τώρα το κράτος περνάνε στον ESM που πλέον καθορίζει ως κύριος μέτοχος σε πραγματική γενική συνέλευση ποιος διοικεί και τι πολιτική εφαρμόζει. Είναι απολύτως βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδιώξει να εξυγιάνει τις τράπεζες και στη συνέχεια να πουλήσει τις μετοχές τους και να κερδίσει υπεραξίες. Εξυγίανση σημαίνει εξυγίανση χαρτοφυλακίου, ήτοι πλειστηριασμοί και τιτλοποιήσεις δανείων….
Προφανώς ο κ. Σκορδάς θα είδε αυτόν τον εφιάλτη στον ύπνο του, καθώς το υπουργείο πιέζεται από νεοδημοκράτες βουλευτές να βελτιώσει και για τα «κόκκινα δάνεια» το καθεστώς, όχι μόνο για τα ενήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων παρατηρητών, ο κ. Σκορδάς διηγήθηκε τον εφιάλτη του στον κ. Στουρνάρα για να του τον ερμηνεύσει. Κι αυτός του είπε: «…δεν είδες στον ύπνο σου αυτόν τον εφιάλτη, αλλά στο ξύπνιο σου…».