Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας και το μεγαλύτερο όφελος έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση και των δύο ποτών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μακροζωία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ και 2-3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 30% χαμηλότερη συχνότητα εγκεφαλικού και 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από αυτούς που έπιναν ποτό.
«Από μια γενική άποψη για την υγεία, επειδή οι τακτικοί καταναλωτές τσαγιού και καφέ αποτελούν τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και επειδή αυτά τα ποτά τείνουν να καταναλώνονται συστηματικά κατά την ενήλικη ζωή, ακόμη και τα μικρά πιθανά οφέλη για την υγεία ή οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση τσαγιού και του καφέ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία», σημειώνουν οι ερευνητές.
Στην έρευνα συμμετείχαν 365.682 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάλυση της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας και 13.352 συμμετέχοντες για την ανάλυση της άνοιας μετά από εγκεφαλικό.
Κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης που διήρκεσε 11,4 χρόνια, το 2,8% των συμμετεχόντων υπέστη εγκεφαλικό και το 1,4% εμφάνισε άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 10% χαμηλότερος σε όσους έπιναν μισό φλιτζάνι με ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και 8% χαμηλότερος σε εκείνους που έπιναν, που κατανάλωναν περισσότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα. Όσοι έπιναν τσάι περισσότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16% μείωση στον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Όσοι έπιναν καφέ και τσάι καθημερινά είχαν το μεγαλύτερο όφελος. Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ και 2-3 φλιτζανιών τσάι μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 32% και τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία εξέτασε τον αντίκτυπο της συνδυασμένης κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καφέ στη θνησιμότητα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη διάρκειας περίπου 5,3 χρόνια και 4923 ασθενείς (2.790 άνδρες, 2.133 γυναίκες) με διαβήτη τύπου 2 (μέση ηλικία, 66 έτη) στους οποίους η ποσότητα του πράσινου τσαγιού και του καφέ που καταναλώθηκε αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν μόνοι τους.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Τα ευρήματα της ιαπωνικής μελέτης ήταν ότι η υψηλότερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία: η συνδυασμένη τους δράση φάνηκε να είναι αθροιστική σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού ή καφέ έχει αναφερθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία και μειώνει τη θνησιμότητα από τον γενικό πληθυσμό, αντίστοιχα, και αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μακροζωία των Ιαπώνων με διαβήτη τύπου 2.