Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Ο καφές σώζει ζωές – Αυξάνει κατά 9 λεπτά τη διάρκεια ζωής ανα μέρα

Έχει γίνει ένα εθνικό χόμπι αλλά η εμμονή μας με τον καφέ μπορεί να έχει απρόσμενα οφέλη για την υγεία και ακόμη και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής μας μέχρι και εννέα λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δύο νέες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ, διαπίστωσαν ότι η απορρόφηση ακόμη και ενός φλιτζανιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο να πεθάνει νωρίς από οποιαδήποτε αιτία και μειώνει δραματικά την πιθανότητα θανάτου από προβλήματα με το πεπτικό σύστημα.

Οι άνθρωποι που κατανάλωσαν μόνο ένα φλιτζάνι των 350ml καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα κατά 12% σε διάστημα 16 ετών, ενώ τρία φλιτζάνια μείωσαν τον κίνδυνο κατά 18%.

Ο καθηγητής Sir David Spiegelhalter, Winton Professor για τη δημόσια κατανόηση του κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, υπολόγισε ότι, αν ήταν αιτιώδης, αυτό σήμαινε ότι ένα φλιτζάνι καφέ επέτεινε την μέση ζωή ενός άνδρα κατά τρεις μήνες και μια γυναίκα κατά ένα μήνα.

HTML tutorial

“Αναλογικά είναι σαν να φτιάχνει αυτό το φλιτζάνι καφέ, κατά μέσο όρο, περίπου εννέα λεπτά στη ζωή ενός ανθρώπου και περίπου τρία λεπτά σε μια γυναίκα. Έτσι ίσως πρέπει να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε “, είπε.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) που διεξήγαγαν τις μελέτες υποστηρίζουν ότι η προστατευτική επίδραση του καφέ είναι βιολογικά εφικτή, διότι το ρόφημα περιέχει αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος.

“Εάν θέλετε να πίνετε καφέ, πίνετε. Αν δεν είστε φανατατικός του καφέ, τότε θα πρέπει να εξετάσετε αν πρέπει να ξεκινήσετε”, δήλωσε ο Δρ Veronica Setiawan, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο USC.

“Ο καφές περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

“Αν και αυτή η μελέτη δεν δείχνει αιτιώδη συνάφεια ή δεν δείχνει σε ποια χημικά προϊόντα στον καφέ μπορεί να έχει αυτό το φαινόμενο ελιξίματος, είναι σαφές ότι ο καφές μπορεί να ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής”.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλισκόμενα ποτά στον κόσμο, και οι Βρετανοί πίνουν σήμερα 55 εκατομμύρια φλιτζάνια την ημέρα σύμφωνα με την British Coffee Association. Ένας στους οκτώ ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτεται καθημερινά ένα καφενείο.

Μια ξεχωριστή μελέτη 215.000 ατόμων από την USC διαπίστωσε ότι ακόμη και ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως μείωσε το θάνατο κατά 12 τοις εκατό για άνδρες και γυναίκες και τρία φλιτζάνια μείωσαν τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς κατά 18 τοις εκατό.

Προηγούμενη έρευνα από την USC και άλλους έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου, διαβήτη, ηπατοπάθεια, νόσο του Parkinson, διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να μελετήσουν λεπτομερώς τον καφέ για να καταλάβουν ποιες ενώσεις οδηγούν τα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία και εξετάζουν ακόμη εάν η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρέμβαση στη δημόσια υγεία.

Ο καθηγητής Elio Riboli, επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial, δήλωσε τα εξής: “Τα ευρήματα αυτά προσθέτουν ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ όχι μόνο είναι ασφαλής, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία για τους ανθρώπους.

“Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής μελέτης επιβεβαιώνουν προηγούμενα ευρήματα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο”.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απομάκρυνε τον καφέ ως καρκινογόνο και είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και της μήτρας.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, Καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, δήλωσε:

“Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο έγγραφο, το οποίο γράφτηκε από μια εξαιρετική ομάδα και πολύ καλά, αλλά τα συμπεράσματά του δεν θα με οδηγήσουν να αρχίσω να πίνω καφέ ή να συστήσω στους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο καφέ ως τρόπο να μειώσουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις.

“Γιατί όχι; Εξακολουθώ να μην είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών παθήσεων αντιπροσωπεύει μια πραγματική σχέση αιτίας-αποτελέσματος και ότι ο καφές είναι πραγματικά προστατευτικός, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη μελέτη το δείχνει αυτό. “

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων