Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Καναδάς έχει απελάσει εκατοντάδες ανθρώπους σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες για τον άμαχο πληθυσμό, καθώς περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς έχουν αποσταλεί στο Ιράκ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η απότομη άνοδος των απελάσεων εμφανίζεται καθώς ο Καναδάς καλείται να διαχειριστεί έναν αριθμό ρεκόρ μεταναστών και, σύμφωνα με τα στατιστικά πρόκειται να δεχτεί τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου για εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Αυτό το γεγονός έχει αναγκάσει τη χώρα να προβληματιστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την εισροή αιτούντων άσυλο, πολλοί εκ των οποίων διασχίζουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ.
Από τον Ιανουάριο του 2014 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ο Καναδάς απέλασε 249 άτομα σε 11 χώρες για τις οποίες η κυβέρνηση είχε αναστείλει ή αναβάλλει τις απελάσεις εξαιτίας των κινδύνων που ελλόχευαν για τους παλιννοστούντες.
Από αυτούς τους 249 πρόσφυγες, 134 άτομα εστάλησαν στο Ιράκ, 62 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 43 στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στατιστικά.
Ο αριθμός των απελάσεων στο Ιράκ αυξήθηκε από 22 το 2014 σε 51 το 2016 και φέτος ανέρχεται στους 35 πρόφυγες.
“Η απόφαση να απομακρυνθεί κάποιος από τον Καναδά δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία”, έγραψε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συνόρων του Καναδά, Patrizia Giolti.
“Όλοι οι αιτούντες άσυλο που έχουν απομακρυνθεί από τον Καναδά έχουν απολάβει δικαίωμα σε δίκη ενώπιον του νόμου και όλες οι αποφάσεις απομάκρυνσης υπόκεινται σε διάφορα επίπεδα προσφυγής”, πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο του Καναδά για τους Πρόσφυγες όμως ανέφερε ότι οι υφιστάμενοι τρόποι προσφυγής είναι πολύ περιορισμένοι, αφήνοντας ελάχιστη δυνατότητα προσφυγής σε άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της απέλασης σε επικίνδυνες χώρες και εμπόλεμες ζώνες.
Πρακτικά, ο Καναδάς μπορεί να εκτοπίσει οποιονδήποτε δεν είναι πολίτης του, για λόγους όπως η εγκληματικότητα, οι εξαντλητικές προσπάθειες απόκτησης μόνιμης διαμονής και η μη συμμόρφωση με τους νόμους περί μετανάστευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει ορισμούς αναστολής ή αναβολής απέλασης για χώρες ή περιφέρειες που θεωρούνται επικίνδυνες, εντούτοις οι πρόσφυγες ενδέχεται να εκτοπιστούν εκ νέου εξαιτίας της εγκληματικότητας, των κινδύνων ως προς την εσωτερική ασφάλεια ή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες συνιστά στα κράτη να απέχουν από την απέλαση ανθρώπων στο Ιράκ λόγω της εκεί σύγκρουσης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφερε ο Καναδός εκπρόσωπος του οργανισμού, Jean-Nicholas Beuze. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές, όπως το Κουρδιστάν, θεωρούνται ασφαλέστερες, πρόσθεσε.
“Είναι ευθύνη του κράτους να στέλνει τους ανθρώπους πίσω σε αυτές τις χώρες για τους οποίους θα βεβαιωθεί ότι δεν θα εκτοπιστούν περαιτέρω στο εσωτερικό της χώρας τους και δεν θα εξαρτηθούν από την ανθρωπιστική βοήθεια”, δήλωσε η Beuze.
Χαρακτηριστικά παντως αναφέρεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ένας δικαστής στις ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά την απέλαση περισσότερων από 1.400 Ιρακινών, πολλοί εκ των οποίων επιβαρυμένοι με ποινικές κατηγορίες ή καταδίκες. Ο λόγος ήταν το ότι οι τελευταίοι είχαν ισχυριστεί ότι θα αντιμετωπίσουν θανατική καταδίκη ή δίωξη εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους επειδή ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων Καθολικών, Σουνιτών Μουσουλμάνων και Ιρακινών Κούρδων.
Πηγές: Reuters, Euronews