Η νέα εκτόξευση, η πρόκληση και η απάντηση Τραμπ
Ανήμερα της Γιορτής της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ αποφάσισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει την νέα πυραυλική δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που ενισχύει ακόμα περισσότερο το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Φυσικά η δοκιμή αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με πρώτες και κύριες αυτές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Στην ουσία η τελευταία δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ξανά στην περιοχή της Ιαπωνικής ΑΟΖ αποτελεί μία ευθεία πρόκληση για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η επιθετική ρητορική του οποίου δεν επέφερε κάποια αλλαγή στην επιθετική συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ.
Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και ο τρελός πανηγυρισμός του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος μετά την εκτόξευση δήλωσε ότι «Οι μπάσταρδοι οι Αμερικανοί δεν θα είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό το δώρο που τους ήρθε στην επέτειο της 4ης Ιουλίου».
Από την άλλη πλευρά η Αμερική αντέδρασε πρώτα με μία ανακοίνωση του Πενταγώνου. Το αμερικανικό Πεντάγωνο διατράνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε χθες (4/7) η Πιονγκγιάνγκ.
Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ανέφερε: «Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα».
Η απάντηση ΗΠΑ και Σεούλ
Όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο ο Τραμπ, όσο και η Σεούλ ετοιμάζουν την απάντησή τους σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και με την προβολή ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις που προγραμματίζουν το προσεχές διάστημα.
Σε μια πρώτη αντίδραση, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή του βορειοκορεατικού πυραύλου.
Στην κορεατική χερσόνησο και στην Ιαπωνία, που και αυτή παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην άμεση γειτονία της, είναι εγκατεστημένοι χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα με την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Νότια Κορέα. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον ζήτησε να συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η εκτόξευση.
Η κινεζορωσική πρόταση
Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έκαναν από κοινού μία πρόταση για την αντιμετώπιση αυτού του κομβικού ζητήματος. Με πρότασή τους που διατυπώθηκε στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, προτρέπουν τη Βόρεια Κορέα με «εκούσια πολιτική απόφαση» να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να απέχουν από τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας.
Παράλληλα Ρωσία και Κίνα καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες, να ορίσουν τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις τους, αποκλείοντας τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και τον πόλεμο για την επίλυση της διένεξης, επιλέγοντας την ειρηνική συνύπαρξη και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με στόχο την διευθέτηση όλων των ζητημάτων, περιλαμβανομένου και του πυρηνικού.
Ακόμη στην κοινή ανακοίνωση καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία τους η οποία «ανοίγει έναν πραγματικό δρόμο για τη διευθέτηση των προβλημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο». Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι η εγκατάσταση στη Βορειοανατολική Ασία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας THAAD συνιστά σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική ασφάλεια των περιφερειακών χωρών, περιλαμβανομένων της Ρωσίας και την Κίνας και δεν συμβάλλουν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.