Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Ο Κιμ το… ξαναπάτησε

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μετά από τις συνεχείς απειλές που πραγματοποίησε ο Κιμ τις προηγούμενες ημέρες έδωσε ξανά εντολή να γίνει μία νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνική ΑΟΖ. Ήδη ξεκίνησαν μία σειρά από σενάρια πολέμου, ενώ σε αυτήν την περίπτωση το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η ιστορία και τι κατάληξη θα έχει.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά τις προειδοποιήσεις από την πλευρά της Αμερικής, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έδωσε για έβδομη φορά την έγκριση του για την δοκιμή ενός νέου διηπειρωτικού πυραύλου.

Πρόκειται για ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα, ενώ σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, ο νέος πύραυλος έφτασε σε ύψος 4.475 χιλιομέτρων, δέκα φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και διήνυσε απόσταση 950 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα, ανάμεσα στην κορεατική χερσόνησο και την Ιαπωνία.

Βέβαια, η διαρκής αιτιολογία που προβάλλει η Πιονγιάνγκ σχετικά με τις δοκιμές είναι πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα.

Μπαρούτι μύριζε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ύστερα από την νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, και κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, συγκλήθηκε άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συνεδριάσει για το ζήτημα, και να αποφασίσει τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να λάβει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι ΗΠΑ, δια της πρέσβειρά της στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, ζήτησε από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού την διακοπή κάθε σχέσης με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συναλλαγών και την απέλαση όλων των Βορειοκορεατών εργαζομένων.

Ανάμεσα στις επιλογές που έβαλε στο τραπέζι προς συζήτηση η Χέιλι, είναι να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κάλεσε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα να αποκλιμακώσουν εξίσου την ένταση και να αναλογισθούν τις συνέπειες των κινήσεών τους. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από την Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μην διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στον Δεκέμβριο διότι κάτι τέτοιο θα «ανέφλεγε μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

Βέβαια, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως αφορμή για κάθε πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι τα αντίποινα που κάνουν οι ΗΠΑ, τα οποία συνήθως είναι στρατιωτικά γυμνάσια και άλλες πράξεις επίδειξης ισχύος. Άλλωστε θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως πρόσφατα η Πιονγιανγκ είχε απευθύνει αίτημα στον ΟΗΕ για παύση των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξήγαγαν σε συνεργασία η Αμερική και η Νότια Κορέα.

Η απομονωμένη οικονομία της Πιονγιάνγκ

Μπορεί να έγινε μία νέα πυραυλική δοκιμή, μπορεί να διατυπώθηκαν νέες απειλές από τους συμμάχους της Νότιας Κορέας και να επιβλήθηκαν σκληρότερες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το ερώτημα παραμένει, πως μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να αντιμετωπίζει δραματικά οικονομικά προβλήματα, λόγω της απομονωμένης οικονομίας της Βόρειας Κορέας και παρόλα αυτά να κάνει συνεχείς πυραυλικές δοκιμές.

Ως γνωστόν το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας βασίζεται στην βιομηχανία κατά 47,8% του ΑΕΠ., ενώ το 15% έως 25% του ΑΕΠ της Β. Κορέας δαπανάται για την εθνική άμυνα. Το 2005 η χώρα δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της αντιστοιχούσε στο 15,9% του ΑΕΠ της. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2006 ήταν περίπου 2,3 δισ. δολάρια.

Βασικός παράγοντας στήριξης της οικονομίας της Βόρειας Κορέας είναι η Κίνα. Μάλιστα, βάσει των στοιχείων των κινέζικων τελωνείων, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η άνοδος της εμπορικής κίνησης στα σύνορα Βόρειας Κορέας-Κίνας αυξήθηκε κατά 10%, στα 2,65 δισ. δολάρια.

Ποια θα είναι η κατάληξη

Μετά από όλες αυτές τις δοκιμές πυρηνικών πυραύλων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας και τις σκληρές απαντήσεις από την πλευρά του Προέδρου Τραμπ, έχει κατασκευαστεί ένας μεγάλος αριθμός σεναρίων πολέμου, όπου άλλα δείχνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κάνει την πρώτη επίθεση ως θιασώτης του προληπτικού πολέμου, ενώ άλλα δείχνουν τον Τραμπ να κάνει την πρώτη κίνηση με διάφορα μέσα που διαθέτει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο χώρες θέλουν συμφωνία. Η Αμερική, λέει μεν ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Κορέα πυρηνικά όπλα, αλλά πλέον φαίνεται να το αποδέχεται. Άλλωστε από το 1990, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πετύχει μία συμφωνία με την Πιονγιανγκ, και το μόνο που δείχνει να κάνει η Β. Κορέα είναι να περιμένει μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, δεν θα έχει κανένα έρεισμα, ενώ το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Λιβύης και του Ιράκ. Όταν η Αμερική διέκοψε τη συμφωνία με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και η Λιβύη καταστράφηκε. Ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ σταμάτησε στην πραγματικότητα να αναπτύσσει όπλα και το καθεστώς του άλλαξε. Με τα πυρηνικά όπλα, η Βόρεια Κορέα διαθέτει έρεισμα και μπορεί να το χρησιμοποιεί κάθε φορά που υπάρχει εσωτερική ή εξωτερική απειλή για το κράτος.
Άλλωστε δεν είναι μόνο λόγοι εξωτερικής πολιτικής που ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθυμεί να καταστεί γρήγορα πυρηνική δύναμη, αλλά και εσωτερικής πολιτικής με την έννοια ότι ο ίδιος χρειάζεται τα πυρηνικά και την ισχύ που αυτά του προσδίδουν προκειμένου να αποτρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του, είτε από εσωτερικό δάκτυλο, είτε από εξωτερικό δάκτυλο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων