Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Ο κορωνοϊός αναζωπυρώνει την ανεργία στην Ισπανία σε επίπεδα 2016

Η ανεργία στην Ισπανία θα φθάσει το 19% φέτος ένα επίπεδο που θα επιστρέψει τη χώρα σε ποσοστά επιπέδου Σεπεμβρίου 2016 ενώ και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9,2% λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της κυβέρνησης.

Η Μαδρίτη υπέβαλε το νέο σχέδιο σταθερότητας του προϋπολογισμού της και τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη το βράδυ, με υπουργούς της κυβέρνησης να προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός έχει «επηρεάσει βαθιά» τις οικονομικές προσδοκίες της χώρας, όπως αναφέρει το Politico.

«Πριν από την πανδημία, όλες οι προβλέψεις έδειχναν μια μικρή ανάπτυξη, μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως, κατά το πρώτο τρίμηνο, το σοκ του κορωνοϊού έβαλε ένα απότομο τέλος στην ανάπτυξη και το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Η πρόβλεψη του ΑΕΠ της κυβέρνησης είναι ελαφρώς χειρότερη από εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προέβλεπε πτώση 8% για το 2020, αλλά καλύτερη από την Τράπεζα της Ισπανίας, η οποία είπε ότι θα μπορούσε να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 13% στο χειρότερο σενάριο.

Η Μαδρίτη εκτιμά ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί στο 10,3% του ΑΕΠ φέτος – το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών από το 2012. Η Ισπανία είχε «κλείσει» το 2019 με έλλειμμα στο 2,8%. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 95,5% επί του ΑΕΠ το 2019 σε 115% φέτος, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Καλβίνιο είπε ότι η ισπανική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια «ασύμμετρη ανάκαμψη», με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 6,8% το 2021. Αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν είναι σίγουρο.

Η οικονομική συρρίκνωση οφείλεται σε μείωση 8,8% της κατανάλωσης των νοικοκυριών, πτώση των επενδύσεων κατά 25,5% και πτώση των αγορών κατά 27,1%, δήλωσε η Καλβίνιο

Η María Jesús Montero, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, απέκλεισε τις φορολογικές αυξήσεις για να ξαναγεμίσει τα δημόσια ταμεία, λέγοντας ότι η στρατηγική είναι να προστατευθούν οι τσέπες των ανθρώπων, ώστε να αρχίσουν να αυξάνουν την κατανάλωση καθώς το lockdown σταματά σταδιακά.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει από τη βουλή μια τέταρτη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία δίνει στον υπουργό έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η χώρα αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα lockdown που τέθηκαν στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει γίνει πιο «σκληρή», για να υποστηρίξει μια περαιτέρω επέκταση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων