Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να τα γυρίσει και να αξιοποιήσει την πρόταση Γιούνκερ. Βασικό του επιχείρημα η «επιβίωση της κυβέρνησης στην εξουσία».
Σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής που μέχρι εχθές κατήγγειλε θεσμούς και δανειστές με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς σημειώνει ότι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου «φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου.»
Ωστόσο εκκινεί από μία πολύ σαθρή βάση αφού στην πρώτη του πρόταση θέτει όλα τα παρακάτω υπό την υπόθεση « ΑΝ η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση». Τα επιχειρήματα του Κούλογλου είναι ότι μπορεί να έχουμε ως χώρα δεχθεί χωρίς ιστορικό προηγούμενο εκβιαστικές ενέργειες αλλά «ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι συντριπτικά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης». Ως στόχο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει την επίτευξη ενός καλύτερου συμβιβασμού και όχι την «νίκη κατά κράτος» που άλλωστε και ο Τσίπρας φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του.
Δέχεται την κίνηση της πρότασης του δημοψηφίσματος ως αναγκαστική μετά τους εκβιασμούς που έχουμε δεχθεί αλλά θεωρεί ότι δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο. «Αν το «ναι» υπερισχύσει, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση εγκαινιάζοντας, λόγω και της ανυπαρξίας εναλλακτικών λύσεων, ένα μεγάλο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας. (…)Στην περίπτωση που το «όχι» υπερισχύσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ολιγαρχία θα σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία.» σημειώνει ο ευρωβουλευτής.
Καταλήγει τέλος ότι «ο απώτερος στόχος (των δανειστών) είναι να βγάλουν την αριστερά από τον χάρτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και θα πρέπει να αποφευχθούν όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.» και προτείνει στον Τσίπρα να κάνει τον ιστορικό συμβιβασμό και να φέρει συμφωνία με τον Γιούνκερ δηλώνοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από την ιστορία, να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιβιώσει.»
Ο κ. Κούλογλου έχει πιθανόν ένα διπλό στόχο μέσα από αυτή την παρέμβαση. Είτε να φανεί μπροστάρης σε εξελίξεις που ήδη διαφαίνονται και πιθανολογούνται, είτε αν αυτές οι πιθανότητες διαψευστούν να έχει ήδη κάνει το βήμα για να πηδήξει έξω από το καράβι της «πρώτης φοράς αριστεράς» που θα αρχίσει να ναυαγεί, ακολουθώντας τον συνάδελφό του Κώστα Χρυσόγονο. Είναι όντως ορθή η επιχειρηματολογία του για το τι θα φέρει το ναι και το όχι. Σωστά ίσως μιλά για τις συνέπειες στην ελληνική και ευρωπαϊκή αριστερά αν η κυβέρνηση ηττηθεί. Όμως δεν αναφέρεται καθόλου στην τεράστια ήττα για την ελληνική κυβέρνηση αν αυτή αλλοτριωθεί εντελώς φέρνοντας ένα από τα χειρότερα μνημόνια των τελευταίων ετών. Με κίνδυνο μάλιστα να πέσει αργότερα μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή η χοντρή παράλειψη μας δίνει το δικαίωμα να πονηρευόμαστε λίγο…