Η προτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν σκληρά προγράμματα λιτότητας και βρίσκονται μέσα στο σπιράλ της ύφεσης και του θανάτου, έχει ενεργοποιήσει το επικοινωνιακό φαντασιακό των media και της κυβέρνησης. Ορισμένοι μάλιστα άριχαν να φαντασιώνονται και δεύτερη τετραετία.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στην ΝΕΤ είπε: «Για τέσσερα χρόνια παγώνει η καταβολή της δανειακής δόσης και ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τη δόση του τόκου» και διευκρίνισε περιχαρής ότι σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να μπουν όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχει μειωθεί το εισόδημά τους την τελευταία τριετία πάνω από 35%.
Πράγματι, κάτι τέτοιο θα ήταν ανακούφιση για κάποιους, όχι όμως όλους. Δεν θα ήταν όμως λύση ούτε για το «κλίμα», κοινωνικό και πολιτικό, ούτε για την αναστροφή της ύφεσης.
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» προτείνει άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, και επισημαίνει για την Ελλάδα ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι «σωστές ρυθμίσεις» μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία, λέει το ΔΝΤ.
Οι «σωστές» όμως! Πρώτον, είναι απολύτως αναγκαίο να καταλάβει ο κ. Σκορδάς και η κυβέρνηση, ότι η μετάθεση του προβλήματος σε τέσσερα χρόνια είναι χυδαίος λαϊκισμός.
Δεύτερον, το όριο των 25.000 είναι οριακό. Τρίτον και σημαντικό, όσα λέει ο κ. Σκορδάς τα έχουν κάνει οι τράπεζες από μόνες τους. Τέταρτον, δεν έχει νόημα να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια έως τα 85 του δανειολήπτη και μετά να παίρνει τη σκυτάλη ο κληρονόμος. Δηλαδή, να υποθηκεύσουμε και τις επόμενες γενιές…
Αυτό που δεν έχουν κάνει οι τράπεζες είναι το κούρεμα και το πάγωμα των τόκων. Το κούρεμα πρέπει να είναι γενναίο: 50% και οι τόκοι να διαγραφούν (ή το πολύ να μετατραπούν τα δάνεια σε σταθερού επιτοκίου 1,5%). Και φυσικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις χαλαροί και δυναμικοί. Αυτό θα κάνει διαφορά, αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομία και στην κατανάλωση και θα σταθεροποιήσει το οικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον. Ένας νέου τύπου νόμος Κατσέλη θα είναι απλός λαϊκισμός και οι πολιτικές και οικονομικές του συνέπειες μοιραίες.
ΥΓ: Δεν φαντάζομαι να φαντάζεται η κυβέρνηση ότι σε τέσσερα χρόνια θα βγάζουμε όλοι τα λεφτά που βγάζαμε το 2007-8…διότι μόνο έτσι μπορεί να σταθεί το θεώρημα του κ. Σκορδά.