Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

O κύβος ερρίφθη: 20 Σεπτεμβρίου οι εκλογές

Δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο τελικά οι αιτιάσεις που διατυπώνονται από τη ΝΔ, τη Λαϊκή Ενότητα και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με σκοπό τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται αποφασισμένος να συντομεύσει τις διαδικασίες κι έτσι μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα προχωρήσει μόνον σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η διαδικασία θα είναι τυπική με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ έχουν αποκλείσει κάθε τέτοια πιθανότητα.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει δεχθεί κριτική για αυτό το διαδικαστικό ζήτημα, ωστόσο από πηγές της Προεδρίας τονίζεται πως το Σύνταγμα δεν ορίζει πώς θα πρέπει να γίνει η τελική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές να γίνει είτε με συνάντηση, είτε τηλεφωνικά.
Συνεπώς ο κύκλος των διερευνητικών διαβουλεύσεων θα κλείσει σήμερα και το αργότερο έως αύριο Παρασκευή θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β.Θάνου. Σημειώνεται πως θα είναι η πρώτη Ελληνίδα στο πρωθυπουργικό αξίωμα, έστω κι αν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Επισήμως λοιπόν ανοίγει πλέον η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων