Γράφει ο Δημήτρης Κατσάρης
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ζήτησε την παρέμβαση των ΜΑΤ για να αποτραπεί η επετειακή κατάληψη της Νομικής. Πρόκληση ένταση και τραυματισμός δύο φοιτητών.
Εδώ και δύο μέρες αυξάνεται όλο και περισσότερο η ένταση στα πανεπιστήμια με τον πρύτανη να προσπαθεί να αποτρέψει προσπάθεια για κατάληψη της Νομικής.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης είναι αποφασισμένος να επιβάλει νέο status quo στα πανεπιστήμια ζητώντας από την αστυνομία να κρατήσει τα πανεπιστήμια ανοιχτά πάση θυσία. Τα πρώτα επεισόδια ήταν με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους που προσπάθησαν να εισέλθουν στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών όταν συνεδρίαζε. Ακολούθησαν σε άλλη φάση εντάσεις και λεκτικές αψιμαχίες με φοιτητές που τον κατηγορούσαν για αυταρχισμό.
Εχθές προκλήθηκε μεγάλη ένταση έξω από τη Νομική με τον τραυματισμό ενός φοιτητή ο οποίος δηλώνει πως μέχρι τώρα δεν ξέρει γιατί του επιτέθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ, τονίζοντας «αυτή είναι η δημοκρατία του κ. Φορτσάκη».
Εχθές Πέμπτη και μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών αποφασίστηκε η πενθήμερη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών όπως συμβαίνει κάθε χρόνο για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Μετά από έκκληση του πρύτανη δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν από το πρωί της Πέμπτης για να αποτρέψουν την κατάληψη της σχολής.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών που μαζεύονταν στο χώρο εκείνη την ώρα. Παράλληλα σε άλλο σημείο στην Ακαδημίας αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να περιορίσουν ομάδες φοιτητών που κρατούσαν πανό με την επιγραφή «Έξω η αστυνομία από το πανεπιστήμιο – Παραίτηση Φορτσάκη τώρα».
Δεν είναι τυχαίο που η οργή των φοιτητών δε στρέφεται εναντίον του υπουργού παιδείας όπως είναι σύνηθες αλλά προς το πρόσωπο του πρύτανη του πανεπιστημίου. Ο κύριος Φορτσάκης είναι προφανές ότι προσπαθεί να επιβάλει πειθαρχεία σε ένα πανεπιστήμιο που είναι συνηθισμένο αλλιώς, εκφράζοντας πλήρως τις επιθυμίες της κυβέρνησης η οποία τον στηρίζει και επικροτεί σε κάθε του βήμα. Είναι γνωστό και ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκφράζεται από το αίτημα πειθαρχίας των φοιτητών ώστε να μην κλείσουν τα πανεπιστήμια. Και σε αυτό ακριβώς επενδύει η κυβέρνηση.
Όμως μπορούμε να χρεώσουμε στον πρύτανη μια μάλλον άπειρη διαχείριση της εξουσίας του. Η κατάληψη της Νομικής για τις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και του ίδιου του Πολυτεχνείου δύο μέρες πριν, είναι μια εκδήλωση μνήμης που συμβαίνει κάθε χρόνο. Προτίθεται ο υπουργός Δημοσίας Τάξης να ενθαρρύνει αντίστοιχα γεγονότα και με το Πολυτεχνείο κατά το επερχόμενο τριήμερο; Γιατί αυτή η επίδειξη δύναμης; Μήπως αυτή τη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί τεχνίτη ένταση; Θέλει ο Αντώνης Σαμαράς να πέσει ηρωικά με την τελευταία του μάχη να είναι ενάντια στου ‘ταραξίες φοιτητές’; Θα επανέλθουμε σε αυτό…
http://www.dailymotion.com/video/x2a28uo_video-no%CE%BCi%CE%BA%CE%B7-%CE%B5n%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7_news
http://www.dailymotion.com/video/x2a2efx_video-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84i%CE%B1%CF%83_news