Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα τεκτονικές αλλαγές στη «γεωγραφία» του κόμματος, δεδομένου ότι η πλειοψηφία που είχε συγκροτηθεί γύρω από το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έχει διαλυθεί από τη στιγμή που αυτός έχασε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ετερόκλητο στρατόπεδο όσων έριξαν τον Κασσελάκη
Πλέον έχει διαμορφωθεί μια ευρεία αλλά ετερόκλητη πλειοψηφία, όχι στη βάση κάποιου κοινού πολιτικού σχεδίου ή ιδεολογικής σύγκλησης, αλλά γύρω από τη συμφωνία για την ανάγκη να ακολουθηθούν ομαλές διαδικασίες μετάβασης σε νέα ηγεσία και να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος. Σε αυτό το στρατόπεδο φαίνεται να αθροίζονται καταρχάς όσοι συνέβαλαν στην πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή:
Α) Η παλιά φρουρά του Αλέξη Τσίπρα, που τους ξέραμε ως «87» και τώρα φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως οι Όλγα Γεροβασιλη, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης κτλ)
Β) Οι λεγόμενοι «ενδιάμεσοι», όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Κώστας Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, οι οποίοι κρατούσαν στάση «θεσμικού σεβασμού» του πρώην προέδρου κόμματος μέχρι σχετικά πρόσφατα.
Γ) Η προσωποπαγής ομάδα του Παύλου Πολάκη, ο οποίος από άνθρωπος που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετατράπηκε τις προηγούμενες εβδομάδες σε καταλύτη της καθαίρεσης του.
Όσοι στήριξαν τον Κασσελάκη και τώρα αλλάζουν πλευρά
Σε αυτούς όμως προτίθενται και άλλα πρόσωπα που στήριξαν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα δεν έχουν καμία πρόθεση να συνεχίσουν στο συγκρουσιακό κλίμα που συνεχίζει να κινείται, ιδίως βλέποντας την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να αλλάζουν πλευρά. Οι ομιλίες του προέδρου της ΚΟ, Νίκου Παππά και της Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου κατέστησαν σαφή αυτή τη δυναμική, με τον πρώτο μάλιστα να ασκεί κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη σε όσα ανέφερε για τις «κουκούλες» που έβαλαν κάποιοι στα μέλη της ΚΕ, σχετικά με την απόφαση να διεξαχθεί η επίμαχη ψηφοφορία της πρότασης μομφής με κάλπη και όχι ονομαστικά. Ανάλογες ενδείξεις υπάρχουν και για άλλα μέλη της έως τώρα κασσελακικής φρουράς, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο ανταγωνισμός για την εξουσία και η νέα εκλογή προέδρου
Ωστόσο, όλο αυτό το στρατόπεδο είναι σαφές ότι δεν θα διατηρηθεί ενωμένο παρά μόνο σε ότι αφορά το ζήτημα των ομαλών διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι οι διαφορές ομάδες του εξωτερικού του θα συγκρουστούν και για το νέο πολιτικό πλαίσιο του κόμματος, αλλά και για το μοίρασμα της εξουσίας στο εξής, αρχής γενομένης με τις υποψηφιότητες για τη νέα εκλογή προέδρου.
Οι πιθανές υποψηφιότητες
Σε ότι αφορά αυτό το θέμα, ο Παύλος Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος, ο τρόπος με τον οποίον κινείται ο Σωκράτης Φάμελλος φανερώνει ότι και ο ίδιος εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ ανάλογες διαθέσεις έχει εκφράσει και ο Νικόλας Φαραντούρης. Όμως, κανένας από αυτούς τους υποψηφίους δεν προέρχεται από τους 87, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να επιδιώξουν να βρούν κάποια υποψήφιο προκείμενου να κρατηθούν ενωμένοι την επόμενη μέρα του κόμματος. Για παράδειγμα, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα αποτελούσε μια δυνατή υποψηφιότητα, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, αν και σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που βρισκόμαστε πλέον μετά την καθαίρεση Κασσελάκη.
Το τεράστιο ερωτηματικό για τον Κασσελάκη
Τεράστιο είναι το ερωτηματικό που υπάρχει για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει βρεθεί πια σε αρκετά δύσκολη θέση. Μέχρι στιγμής οι συνεργάτες του δεν διαρρέουν απολύτως τίποτα και όλοι τελούν εν αναμονή για την ανακοίνωση των προθέσεων του μάλλον με κάποια ανάρτηση στα social media, όπως συνηθίζει. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, είτε μιας εκ νέου υποψηφιότητας για την προεδρία είτε η ανακοίνωση δημιουργίας νέου κόμματος είτε ακόμη και η απόσυρση του από τη πολιτική, που ούτε αυτή μπορεί να αποκλειστεί απολύτως, αν και η επιθετική ομιλία του μετά την καθαίρεση μοιάζει να δείχνει διάθεση να μην παρατήσει τη μάχη. Πάντως, πέρα από τα βαριά τραύματα που φέρει μετά τα δύο απανωτά χτυπήματα, πρώτα στην ΚΟ και στη συνέχεια στην ΚΕ, καθώς και το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρόβλημα για τον ίδιο αποτελεί και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της βάσης υποστηρικτών του έχει φύγει με τον Παύλο Πολάκη.
Ο Πολάκης βιάζεται οι άλλοι θέλουν άνεση χρόνου
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Παύλος Πολάκης πρότεινε στον κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής την επίσπευση των διαδικασιών για διεξαγωγή Συνεδρίου και εκλογή νέου προέδρου. Μοιάζει δηλαδή βουλευτής Χανίων να θέλει να διατηρήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ μέρος της Κασσελακικής βάσης και να προχωρήσει η διαδικασία πριν αυτός ο κόσμος κρυώσει. Η πρόταση του Παύλου Πολάκη συγκέντρωσε ελάχιστα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όμως δεν αποκλείεται να επιτευχθεί μια σύνθεση απόψεων με τους υπόλοιπους του αντικασσελακικού στρατοπέδου για τον χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου, αν και οι υπόλοιποι τάσσονται υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος για την πολιτική συζήτηση, η οποία θα έχει, δε και χαρακτήρα ανασυγκρότησης.
Η συζήτηση για τον οδικό χάρτη στις επόμενες συνεδριάσεις
Αυτός ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί στην Πολίτικη Γραμματεία που θα πραγματοποιηθεί μάλλον αύριο και θα οριστικοποιηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που πιθανότατα θα γίνει σε δύο εβδομάδες.
Πηγή: dnews.gr