Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ο Λαφαζάνης και η θεωρία των «απαγορευμένων μονομερών κινήσεων»

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός  

Λίγο πριν την διαδικασία εκλογής προέδρου και ενώ τα αίματα έχουν ανάψει για τα καλά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως είναι απαράδεκτη η θεωρεία ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερείς κινήσεις.

«Κάθε χώρα που είναι δημοκρατική είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη. Παίρνει υπόψη της το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αποφασίζει με βάση το δικό της συμφέρον» ήταν τα λόγια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους ενώ σχολίασε πως η θεωρεία ότι μια χώρα δεν μπορεί να κάνει μονομερείς κινήσει αποτελεί το «αποκορύφωμα ενός μοντέλου υποτέλειας.»

Εκείνο το πρωί ίσως από διαβολική σύμπτωση σκεπτόμουν τον Λαφαζάνη σαν το θηρίο μέσα στο κλουβί ακούγοντας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Βίτσας να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς ενέργειες από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ζήτημα χρόνου για την επόμενη περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να προκύψουν διαφωνίες δημόσια για το πώς αντιμετωπίζονται τα πολλαπλά διλήμματα που τίθενται διαρκώς για τη μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η αγονία της κυβέρνησης είναι τέτοια που έχει εθελουσίως στρέψει όλη τη συζήτηση γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ συνηγορώντας σιωπηρά στο ότι οι μέρες τις στην εξουσία δεν είναι πολλές.

Αυτό ενώ βολεύει εξαιρετικά το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και έναν από τους παράγοντες της αυξανόμενης πίεσης που θα δέχεται. Θα πρέπει συνεπώς να συνταχθεί πίσω από μια στρατηγική η οποία θα έχει την ετοιμότητα και τα χαρακτηριστικά μια προεκλογικής καμπάνιας. Αλλά και ένα plan B, ακόμη και κρυφό πριν από τις επόμενες εκλογές δε θα έβλαπτε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων