Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απέστειλε επιστολή εν όψει της ψήφισης της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. Ο πρώην υπουργός και πρωτοστάτης του ενδοκυβερνητικού αντιμνημονιακού μπλοκ επιχειρεί να κατευνάσει τους τόνους οι οποίοι αυξήθηκαν κατακόρυφα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του που είδαν το φως της δημοσιότητας και την έμμεση απάντηση που έλαβε από άρθρο στο iskra.
«Μέσα στην αριστερά όσο μεγάλες και ουσιαστικές και αν είναι οι διαφορές δεν χρειάζονται ανάμεσα μας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες, υψηλοί τόνοι και πολύ περισσότερο απειλές. Ο αγώνας μας δεν είναι για «καρέκλες» και «αξιώματα» αλλά για αρχές, αξίες και πολιτικές, που να υπηρετούν το λαό και τον τόπο» σημείωνει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στην ίδια επιστολή ωστόσο δεν παραλείπει να επαναλάβει την αντίθεσή του με την αντίληψη που ακούει στο όνομα ΤΙΝΑ (there is no alternative – δεν υπάρχει εναλλακτική). «Πιστεύω ότι αδικούμε κατάφορα τους εαυτούς μας, όταν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα», τονίζει. «Πιστεύω ότι γυρίζουμε την πλάτη στους κοινούς μας αγώνες, όταν στην ουσία λέμε ότι μνημόνια, λιτότητα και υποταγή στους εκβιασμούς είναι μονόδρομος, ενώ λοιδορούμε κάθε πρόταση εναλλακτικής λύσης, γεγονός που αφήνει την Ελλάδα έκθετη στο έλεος των πιστωτών» εξηγεί ο πρώην υπουργός.
Η αντίληψη που ζητά αντίσταση στο τρίτο μνημόνιο, αυτό που έμελε να φέρει η αριστερά, έχει κριθεί πολλές φορές για την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει την εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ και της εγκατάλειψης από τους εταίρους μας. Σχετικά με αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά ότι «η Ελλάδα δεν έχει μέλλον ως εκβιασμένη ευρωζωνική μνημονιακή αποικία, αλλά ως περήφανη ανεξάρτητη προοδευτική χώρα, η οποία, χωρίς κηδεμονίες, δίνει, παρά τις μύριες δυσκολίες, τη μάχη ενάντια στη φτώχεια, τη λιτότητα και την ανεργία για τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αξιοπρέπεια της και την οικονομική της ανόρθωση».
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αριστερή πλατφόρμα προσπαθεί να μην ακολουθήσει στρατηγική ρήξης με την κυβέρνηση και το κόμμα, παρά το γεγονός ότι μεμονωμένα πρόσωπα και άλλες ομάδες αποχωρούν σταδιακά από την κοινοβουλευτική ομάδα, την κυβέρνηση ακόμη και την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η παραίτηση από το υπουργείο της Νάντιας Βαλαβάνη, η παραίτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του βουλευτή από την ΚΟΕ, Δημήτρη Κορδέλα και η παραίτηση του επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι είναι μόνο κάποια δείγματα από τον σταδιακό κατακερματισμό που συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν αυτό η αριστερή πλατφόρμα θέλει να το αποτρέψει, δεν φαίνεται προς το παρόν εναλλακτικό δρόμος που θα μπορέσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο.