Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά ακάθεκτο, (ή τουλάχιστον νομίζει ότι προχωρά ακάθεκτο), στην πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ. Ο πρόεδρός του Τάκης Αθανασόπουλος, υποσχέθηκε μερικά δισεκατομμύρια στο Γιάννη Στουρνάρα, για να ελαφρώσει το δημόσιο χρέος. Έτσι έχουμε το σκηνικό, το μεν Ταμείο να διαμηνύει ότι μοναδικό κριτήριο στην επιλογή του αγοραστή της ΔΕΠΑ θα είναι το τίμημα και τις δύο ρωσικές εταιρείες τη Gazprom και τη Νegusneft να «διαρρέουν» ότι προσφέρουν 900 εκατομμύρια η πρώτη και …1,9 δις. η δεύτερη (μαζί με το ΔΕΣΦΑ, που είναι το μονοπώλιο του δικτύου).
Μόνο που, στο ΤΑΙΠΕΔ, δείχνουν να αγνοούν ότι, άλλο είναι να πουλάς τον ΟΠΑΠ και να παίρνεις ένα δις και άλλο να πουλάς ένα οιονεί μονοπώλιο, που δημιουργεί δεσμεύσεις και εξαρτήσεις και μάλιστα από αυτούς που τους ξορκίζουν στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Θα πει κανείς, μα μήπως μόνο η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τις ρωσικές εταιρείες; Όχι είναι η απάντηση. Μεγάλες Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία συνεργάζονται επίσης σε μεγάλα σχέδια . Η διαφορά είναι ότι οι αγορές τους έχουν μέγεθος 10 και 15 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας, και έτσι η συνεργασία περιορίζεται σε ένα σχετικά μικρό κομμάτι της αγοράς. Επιπλέον είναι χώρες όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Στην Ελλάδα ούτε ανταγωνισμός υπάρχει, το μέγεθος της αγοράς είναι μικρό, ενώ οι τιμές καταναλωτή, ακριβότερες έως και 40% από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή πρώτης τάξεως κατάσταση για εξασφάλιση υπερκερδών στον όποιον επενδυτή είναι ταυτοχρόνως και παραγωγός.
Φοβούμαστε ότι η επιπόλαιη προσέγγιση του θέματος από το ΤΑΙΠΕΔ, αντί για δις ευρώ στην κυβέρνηση θα φέρει μπελάδες. Γιατί αν οι προεπιλεγμένοι επενδυτές καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και βρεθεί η Negusneft του «ολιγάρχη» Λεμπέντεφ (και φίλου του Πούτιν) να πλειοδοτεί, άντε μετά να εξηγείς σε Ομπάμα και Μπαρόζο ότι ο κ. Τάκης είχε ως αποκλειστικό κριτήριο για την πώληση της ΔΕΠΑ το προσφερόμενο τίμημα. Χειρότερα, αν πλειοδοτήσει η Gazprom που είναι κόκκινο πανί για Ευρωπαίους και Αμερικάνους.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι πριν τις γιορτές επισκέφθηκε την Αθήνα ο Dan Stein, ειδικός απεσταλμένος του State Department για τα ενεργειακά θέματα της Ευρασίας και διάδοχος του Richard Morningstar (ο τελευταίος είναι από τον Ιούλιο πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού). Όπως μαθαίνουμε, στις συναντήσεις που είχε με ΥΠΕΞ, ΥΠΕΚΑ και ΔΕΠΑ, έστειλε στην Κυβέρνηση σαφή μηνύματα (πιο σαφή δεν γίνεται) για το τι δεν θέλουν οι ΗΠΑ. Δηλαδή, μακριά από επιλογές που δημιουργούν ενεργειακές εξαρτήσεις, οι οποίες πολύ εύκολα αναβαθμίζονται σε πολιτικές. Προχθές ήρθε και η κ. Victoria Nuland εκπρόσωπος του State Department.
Σε ερωτήσεις που της τέθηκαν στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης, για τη θέση των ΗΠΑ σε μία πιθανή είσοδο ρωσικών εταιρειών στη ΔΕΠΑ, απάντησε ότι η συμβουλή των ΗΠΑ είναι οι χώρες να έχουν διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού, ώστε να μην καθίστανται όμηροι. Και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε για το αν υπονοεί ότι η Ρωσία θα καταστήσει όμηρο την Ελλάδα μέσω του αερίου, η κ. Nuland απάντησε: “Είναι ένα γενικό σχόλιο με βάση την πολιτική μας που ισχύει οπουδήποτε στον κόσμο”.