Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

O λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook αναστέλλεται για δύο χρόνια

Το Facebook ανακοίνωσε την αναστολή του λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ για διάστημα 2 ετών, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2023 και έτσι δεν θα μπορεί να δημοσιεύσει στον λογαριασμό του πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Facebook αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Επιπλέον ακόμα και όταν παρέλθει αυτό το διάστημα, η πλατφόρμα θα επαναξιολογήσει τις συνθήκες και θα αποφασίσει αν θα του επιτραπεί να επιστρέψει τότε στο μέσο. Ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε την θέση αυτή ως προσβολή για τους υποστηρικτές του.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιστρέψει μόνο όταν «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του κοινού θα έχουν εξαλειφθεί», διευκρινίζει το Facebook, που τον είχε αποκλείσει προσωρινά στις 7 Ιανουαρίου, καθώς είχε ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον, μια απόφαση άνευ προηγουμένου.

«Η απόφαση του Facebook είναι μια προσβολή» προς τους «75 εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2020», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να τη γλιτώνει με τέτοια λογοκρισία και τέτοια φίμωση».

«Στο τέλος, θα κερδίσουμε. Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί αυτές τις καταχρήσεις!», κατέληξε.

Ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε την Παρασκευή ότι μόλις περάσουν τα δύο χρόνια, το Facebook «θα στραφεί σε εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσει εάν έχει μειωθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Θα αξιολογήσουμε εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων βίας, περιορισμούς στην ειρηνική συνάρθροιση και άλλους δείκτες αστικών αναταραχών. Εάν διαπιστώσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, θα επεκτείνουμε τον περιορισμό για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα και θα συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε έως ότου υποχωρήσει αυτός ο κίνδυνος».

Ο Κλεγκ χαρακτήρισε το διάστημα αρκετά μεγάλο, για να επιτρέψει μια ασφαλή περίοδο μετά τις ενέργειες υποκίνησης της επίθεσης, και αρκετά σημαντικό ώστε να αποτρέψει τον Τραμπ και άλλους από το να διαπράξουν τόσο σοβαρές ενέργειες στο μέλλον.

Ανακοίνωσε επίσης νέους κανόνες για τα πρωτόκολλα επιβολής που θα εφαρμοστούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτή. Στις πολιτικές προσωπικότητες θα επιβάλλονται κυρώσεις, όπως και στους άλλους χρήστες, όταν παραβιάζουν τους κανόνες των μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στην περίπτωση της παραπληροφόρησης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων