Μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξετάζουν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας.
Μετά τις επαφές τους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 αν δεν αλλάξει, μίλησε για την πιθανότητα να επιτευχθεί «μια νέα, ίσως πολύ μεγαλύτερη συμφωνία», η οποία, σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να καλύπτει το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και το ρόλο του στη Μέση Ανατολή.
Στόχος της πρότασης Μακρόν, όπως φαίνεται, είναι να απαλύνει τη δυσαρέσκεια του Αμερικανού ομολόγου του για τη συμφωνία του 2015 με μια ευρύτερη πρωτοβουλία που θα καλύπτει άλλες προκλήσεις από την Τεχεράνη, όπως ο ρόλος της στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και το πυραυλικό της πρόγραμμα.
«Πάντα έλεγα ότι δεν πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία και να μην έχουμε τίποτε άλλο στη θέση της. Αυτό δεν θα ήταν καλή λύση», τόνισε.
Η διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν μια διπλωματική επιτυχία για τον Μακρόν, που ανέλαβε ένα πολιτικό στοίχημα με τη φιλική προσέγγισή του προς τον ελάχιστα δημοφιλή στην Ευρώπη Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν παρατήρησε ότι ενώ ο Τραμπ θεωρεί «κακή» την τρέχουσα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκείνος θεωρεί ότι «δεν είναι επαρκής» κιαι πρότεινε μια νέα που θα τη συμπληρώνει. «Δεν λέω ότι θα την αντικαταστήσουμε», τόνισε προσθέτοντας ότι η τρέχουσα συμφωνία καλύπτει μόνον ένα από τα προβλήματα που εκπηγάζουν από την Τεχεράνη κι ότι μια νέα συμφωνία θα προχωρούσε παραπέρα, επιβάλλοντας μόνιμο έλεγχο στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και περιορίζοντας την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι διαβουλεύσεις του με τον Τραμπ «καθιστούν εφικτό το να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα συμφωνία». Και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν είναι αφελής αναφορικά με το Ιράν. Σεβόμαστε τον Ιρανικό λαό… αλλά δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Τόνισε δε ότι Αμερικανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι εργάζονται εντατικά για να διαμορφώσουν μια κοινή προσέγγιση έναντι του Ιράν.