Ο Νικολάς Μαδούρο πούλησε περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας πέρυσι, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να χρηματοδοτήσει κυβερνητικά προγράμματα και να πληρώσει εκατομμύρια σε κατόχους ομολόγων.
Συνολικά, πουλήθηκαν 73 τόνοι χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλη μία στην Τουρκία, δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλος Παπαρόνι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σε περίπου 110 τόνους τα αποθέματα χρυσού στα τέλη του 2018, από 184 τόνους, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, ο Μαδούρο έκανε «επιδρομή» στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας, όπου βρίσκονται 2,34 εκατ. ούγιες χρυσού, αξίας περίπου 3,1 δισ. δολαρίων με τις τρέχουσες τιμές. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω πωλήσεις χρυσού, για να μην λεηλατηθεί η χώρα στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Μαδούρο, εν μέσω διεθνών πιέσεων να πειστεί να παραδώσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση, σημειώνει το Bloomberg.
Περίπου 24 τόνοι χρυσού πωλήθηκαν στην εταιρεία Sardes Kiymetli Madenler SA, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Παπαρόνι. Επίσης, περίπου 27,3 τόνοι πήγαν στην Noor Capital των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπόλοιπος χρυσός που πουλήθηκε πέρυσι πήγε στην Goetz Gold, επίσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τον Παπαρόνι.
Οι «πιέσεις» της Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον εξετάζει να άρει τις κυρώσεις εις βάρος ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας αν αυτοί αναγνωρίσουν τον αυτοανακυρηχθέντα προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.
«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν την άρση κυρώσεων ενάντια σε κάθε υψηλόβαθμο αξιωματικό του στρατού της Βενεζουέλας που υποστηρίζει τη δημοκρατία, και αναγνωρίζει την συνταγματικά εγκαθιδρυμένη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Γκουαϊδό. Αν όχι, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κύκλωμα θα κλείσει ολοκληρωτικά», είπε ο Μπόλτον με tweet του.
Εκτός από έναν στρατηγό, που ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό, η πλειοψηφία των ανώτατων αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας συνεχίζει να αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο.
Παράλληλα σήμερα, η βενεζουελανή αντιπολίτευση αποκάλυψε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει την συνέχιση της χρηματοδότησής της με το άνοιγμα ενός αμερικανικού ταμείου για να συγκεντρώνει τα έσοδα από την αγοραπωλησία πετρελαίου.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέαλς PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο.
Το αμερικανικό ταμείο που ίδρυσε η αντιπολίτευση, θα λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA.