Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Μανώλης Ισχάκης «προπονεί» ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένοι

Συνέντευξη στη Γεωργία Δρακάκη

Ανατέλλοντος του 2016, συνειδητοποίησα ότι για ακόμα μια χρονιά, για ακόμα μια φορά, είχα μες στους νέους στόχους να γίνω ευτυχισμένη. Να βρεις τον έρωτα δεν είναι δύσκολο. Να χάσεις κιλά είναι μάλλον εύκολο. Να μάθεις κάτι καινούργιο δεν είναι ακατόρθωτο. Αλλά να βρεις την ευτυχία; Έχει δουλειά αυτός ο στόχος στη λίστα με τους άλλους;

Πάνω στην ώρα τη σωστή, το σύμπαν έφερε στην ζωή μου τον Μανώλη Ισχάκη, έναν συμπαθή άντρα γύρω στα 30, με τεράστιο χαμόγελο και βελούδινη φωνή. Προς Θεού, δεν τον ερωτεύτηκα!(Όχι ακόμα τουλάχιστον) Όμως, αισθάνθηκα ότι ίσως έχει μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχω για την ζωή μου και δεν είναι ότι “περιμένω να τα βρω έτοιμα”, αλλά ότι μου έχει προξενήσει τρομερό ενδιαφέρον ένας άνθρωπος που διατείνεται ότι βοηθά ανθρώπους να βρουν την ευτυχία!

Του πρότεινα έναν καφέ και, με τρομερή όρεξη και κέφι, απάντησε σε ό, τι απορία είχα. Ένα εκλεκτό απόσταγμα της συνάντησης αυτής-που υποθέτω δεν θα είναι η τελευταία μας- σας παραθέτω παρακάτω:

1. Τι θα πει προπονητής ζωής; Μπορεί να υπάρξει στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο;
Προπονητής ζωής σημαίνει ένας άνθρωπος που είναι φίλος σου, είναι δίπλα σε εσένα, νοιάζεται για εσένα, ενώ παράλληλα είναι εκπληκτικά ικανός να σε καθοδηγήσει τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Επιπροσθέτως, οι πιο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στο φεγγάρι με το αμάξι, ενώ ο coach έχει έναν πύραυλο να σου δώσει. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί ένας πραγματικός coach έχει αποτελεσματικές τεχνικές και στρατηγικές στα χέρια του που μπορούν να… επαναπρογραμματίσουν το μυαλό μας. Μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές σε όλο τον κόσμο είναι το NLP που σημαίνει Neurolinguistic programming (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός). Το NLP ισούται με τη δυνατότητα που έχουμε να ανακαλύψουμε τη γλώσσα του μυαλού μας, έτσι ώστε να επαναπρογραμματίσουμε το μυαλό μας, με σκοπό να παράγουμε μόνιμα τα αποτελέσματα που θέλουμε και αξίζουμε!

2. Ποια η σχέση όλου αυτού με την ψυχολογία;

Η σχέση WYS NLP Coaching με τη ψυχολογία είναι, την ίδια στιγμή, ανύπαρκτη και απόλυτη! Εξαρτάται από το πλαίσιο που ένας άνθρωπος ξεκινάει αυτή τη σύγκριση. Ας εξηγήσω λίγο καλύτερα αυτή τη διαφορά, αλλά και ομοιότητα ταυτόχρονα. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, το life coaching δεν σχετίζεται με την επιστήμη της ψυχολογίας. Από την άλλη πλευρά, εάν σκεφτούμε πως το NLP Coaching βασίζεται πάνω από τους κορυφαίους τους είδους στο τομέα της ψυχικής υγείας, όπως τον Milton Erikcson – Ψυχίατρο και Υπνοθεραπευτή, τη Virginia Satir – Οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, τον Paul Watzlawick- ψυχοθεραπευτή, γλωσσολόγο και φιλόσοφο, τότε θα ανακαλύψουμε πως ,όχι μόνο δεν είναι διαφορετικό, αλλά στην ουσία με το NLP Coaching είναι η συνέχιση της ψυχολογίας. Το NLP Coaching είναι ο τρόπος που ένας άνθρωπος μπορεί άμεσα να αλλάξει και να πετύχει αυτά που επιθυμεί.

3. Πώς μπορεί κάποιος να καταρτιστεί επαρκώς στο life coaching στην Ελλάδα;

Κάνοντας τις αντίστοιχες σπουδές στις ανάλογες σχολές. Προσωπικά, έχω πιστοποιηθεί από το Ameircan board of NLP ως Practitioner of NLP, Time Line Therapy και υπνοθεραπείας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι σπουδές. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πόσο αγαπάει κάποιος το coaching και πόσο πάθος έχει να προπονήσει το μυαλό, την καρδιά και το σώμα ενός ανθρώπου που αναζητά να βλετιώσει έναν συγκεκριμένο τομέα στη ή κατάσταση στη ζωή του.

4.Πόσο εύκολο είναι να είμαστε ευτυχισμένοι, όταν όλα γύρω μας φωνάζουν το αντίθετο;

Θα απαντούσα με ερώτηση : Εάν κάποιος μου φωνάζει Σ’ αγαπώ… εγώ δεν θα μπορούσα να νομίζω ότι με κοροιδεύει; Όλα είναι μια εσωτειρκή διαδικασία, αλλά ποτέ δεν μάθαμε να ασχολούμαστε με εμάς. Ασχολούμαστε με τους άλλους. Θέλουμε να γίνουμε οι άλλοι, μέχρι που κάποια στιγμή πιάνουμε πάτο και ανακαλύπτουμε πως κάτι άλλο πρέπει να κάνουμε. Ναι, μπορεί να γίνει κάποιος ευτυχισμένος, ανεξέρτητα από το τι φωνάζουν οι άλλοι. Η ευτυχία είναι η βάση για κάθε είδους επιτυχία. Και ο πιο σημαντικός παράγοντας της αποτυχίας των στόχων και της ευτυχίας είναι η λάθος προσέγγιση που κάνουμε στην ευτυχία. Συνήθως, οι άνθρωποι ανυπομονούν να πετύχουνε τους στόχους τους για να νιώσουν ευτυχισμένοι… και συνήθως αυτό δε γίνεται ποτέ. Αλήθεια! Πώς θα γινόταν να κάνω πρώτα κοιλιακούς και μετά να γυμναστώ; Έτσι ακριβώς , πρώτα θα νιώσω ευτυχισμένος και μετά θα κινητοποιηθώ ή δεν θα εγκαταλείψω στην πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, έτσι ώστε να επιμείνω μέχρι να πετύχω.

5. Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έρχονται για βοήθεια σε σένα;

Πραγματικά, δεν υπάρχει όριο. Έχω δουλέψει με παιδιά από 18 χρονών, μέχρι με μια γιαγιά 84 χρονών. Παρ’ ολ’ αυτά, το πιο συνηθισμένο ηλικιακό εύρος είναι 25-54, με ένα μεγελύτερο ενδιαφέρον να δείχνουν οι γυναίκες.

6. Ποια είναι τα συναισθήματα που σε διακατέχουν για αυτούς που έρχονται στο γραφείο σου; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου ποτέ να συμπάσχει ή να αγχώνεται;

Κάθε φορά που έρχεται ένας άνθρωπος στο γραφείο μου ή στο skype που κάνουμε τα personal coaching sessions νιώθω ενθουσιασμό, ευτυχία και ένα συναίσθημα που, εάν δεν το ζήσει κάποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, γιατί δε χωράει σε μια ή δυο λέξεις. Όμως, δεν αγχώνομαι ό, τι και άν συναντήσω. Είμαι πολύ σίγουρος τόσο για εμένα, όσο και για την αποτελεσματικότητα των γνώσεων που έχω στα χέρια μου. Δουλεύω αρκετά χρόνια ως coach και έχω δουλέψει τόσα περιστατικά που δεν υπάρχει ούτε μια αμφιβολία. Έχω δημιουργήσει ένα σύστημα από αποτελεσματικές στρατηγικές και η μόνη ερώτηση που θα μπορούσε να τεθεί, εκτός από το “πόσο άμεσα είναι έτοιμος να αλλάξεις” είναι η εξής: Στοχεύεις κάπου; Εγώ απαντώ : Ναι, στοχεύω! Ο στόχος μου ξεκινάει από μια συνειδητοποίηση που είχα κάποια στιγμή στη ζωή μου. Τι να κάνω όλα τα αγαθά του κόσμου, εάν είμαι ανάμεσα σε δυστυχισμένους ανθρώπους; Το όραμα μου είναι να μοιραστώ με ανθρώπους που θέλουν να βοηθηθούν εκείνη τη γνώση που μπορεί να τους συνδέσει μια με αόρατη εσωτερική δύναμη: αυτή που θα τους κινητοποιήσει να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα… και την πραγματικότητα, όνειρο. Αγαπώ να βλέπω τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους. Αυτό είναι που με εμπνέει… Αυτό είναι που κάνω!

7. Μοιράσου, αν θες, μαζί μας μια ιστορία επιτυχίας κάποιου ανθρώπου που βοηθήθηκε από σένα…

Θα μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του Παναγιώτη :
“Από την ηλικία των 20 ετών περίπου, άρχισε να αισθάνομαι παράξενα και να μην νιώθω καλά. Για παράδειγμα, ένιωθα έντονη ζάλη, πονοκεφάλους, σφίξιμο στην κοιλιά και στο στήθος, έντονο φόβο και πόνο στη καρδιά. Πίστευα ότι είναι πιθανό να πεθάνω, με αποτέλεσμα να απευθυνθώ σε διάφορους γιατρούς ώστε να τσεκάρω την υγεία μου. Όλα τα όργανά μου λειτουργούσαν ρολόι κι ένα γιατρός με συμβούλεψε να επισκεφτώ ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος διέγνωσε ότι ήταν κρίση πανικού και μου έδωσε φαρμακευτική αγωγή.
Όταν λάμβανα τα φάρμακα ήμουν μια χαρά. Μόλις τελείωνε η αγωγή μετά από έξι μήνες πάλι τα ίδια. Η κατάσταση αυτή με είχε κάνει να μην μπορώ να δουλέψω και να θέλω να είμαι συνέχεια στο σπίτι, χωρίς ν’ απολαμβάνω τις ομορφιές της ζωής. Κάπου στο διάστημα, είχα δοκιμάσει και ψυχολόγο, αλλά δεν είχα αποτέλεσμα. Πίστευα ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ, μέχρι που μια μέρα γνώρισα τον Μανώλη Ισχάκη και μου είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει με τη μέθοδο του NLP.
Αρχικά, είχα ενδοιασμούς αν πρέπει να το κάνω, αλλά πήρα την απόφαση να το δοκιμάσω. Έτσι αρχίσαμε τις συνεδρίες. Κάθε φορά ένιωθα σα να φούλαρα από ενέργεια και θετικά συναισθήματα. Με την προπόνηση που κάναμε κατάφερα να νικήσω. Σώθηκα και τώρα όλα ανήκουν στο παρελθόν και μπορώ να ζω με πάθος τη ζωή. Σαν έχω κερδίσει τον πρώτο λαχνό. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα γιατί τώρα η ζωή για μένα είναι πιο ωραία. Μια λέξη…Ελευθερία!”

8. Αλήθεια, επειδή αναφέρθηκε και προηγουμένως, τι πιστεύεις για τη σχέση μεταξύ επιτυχίας και ευτυχίας ως εννοιών;

Πιστεύω ότι είναι μονόδρομα και άρρηκτα συνδεδεμένες. Τι εννοώ με αυτό; Είναι δύσκολο να πετύχεις, εάν δεν είσαι ευτυχισμένος, ενώ εάν είσαι ευτυχισμένος, τότε μπορείς εύκολα να πετύχεις, γιατί απολαμβάνεις τη διαδρομή και αυτό είναι που μετράει. Όπως και να έχει, το πιο σημαντικό είναι ο καθένας από εμάς να ορίσει τι σημαίνει ευτυχία και τι επιτυχία γι’ αυτόν.

9. Οι παλιοί πώς τα καταφέρνανε χωρίς life coaching και ψυχοθεραπείες; Ή μήπως δεν τα καταφέρνανε τελικά;

Τι σημαίνει τα κατάφερναν; Και οι παλιοί και οι νέοι τα καταφέρνουν, αλλά έχει αποδειχτεί βάσει ερευνών που έκανε ο ICF (International Coach Federation) πως έαν κάνεις personal coaching έχεις 88% αυξημένη παραγωγικότητα. Οπότε, η ερώτηση δεν πρέπει να είναι πώς τα καταφέρνει ένας άνθρωπος χωρίς NLP coach, αλλά πόσο τα καταφέρνει ή πόσο πιο πολλά θα είχε καταφέρει, εάν είχε έναν NLP coach να δουλεύουν προσωπικά.

Για περισσότερες πληροφορίες και tips, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.manolisischakis.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων