Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται τι αλλαγές θα κάνει ο Ίλον Μασκ στο Twitter μετά την εξαγορά του, μια πρόσφατη αινιγματική ανάρτησή του έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι προτίθεται να καταπολεμήσει τα spam bots (ψεύτικα tweets που προέρχονται από λογισμικό) και να «πιστοποιήσει όλους τους πραγματικούς ανθρώπους».
Τι σημαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε να το κάνει; Όπως αναφέρει το CNN, ένας τρόπος θα ήταν η χρήση μόνο αληθινών ονομάτων στους λογαριασμούς των χρηστών. Από την άλλη, η πλατφόρμα θα μπορούσε να συνεχίσει να επιτρέπει ψευδώνυμα τα οποία όμως θα επαληθεύονται με φωτογραφία ή δημόσια έγγραφα.
And authenticate all real humans
— Elon Musk (@elonmusk) April 21, 2022
Ωστόσο, το σχέδιό του θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για τα εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών του Twitter. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, ο Μασκ θέλει να καταπολεμήσει τα spam bots κρυπτονομισμάτων, καθώς όπως έχει πει, είναι το «πιο ενοχλητικό πρόβλημα του Twitter».
Το καλοκαίρι του 2020, οι επίσημοι λογαριασμοί του Ίλον Μασκ, του Μπαράκ Ομπάμα και του Kanye West μεταξύ άλλων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση. Οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν τους λογαριασμούς αυτούς και να κάνουν αναρτήσεις στις οποίες καλούσαν τους χρήστες να στείλουν 1.000 δολάρια σε bitcoin σε ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, για να λάβουν τα διπλάσια.
~ The Biggest Twitter Hack of All Time ~
Learn why Twitter was on fire earlier today and how several high-profile verified accounts were hacked to promote a #cryptocurrency scam that successfully amasses nearly $120,000 in #bitcoin.
Read: https://t.co/4Ym0OsRBIW#twitterhacked pic.twitter.com/dJhKrJtQlM
— The Hacker News (@TheHackersNews) July 16, 2020
Μια άλλη δυνατότητα είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος επαλήθευσης του Twitter. Επί του παρόντος, για να πιστοποιηθεί ένας λογαριασμός, οι χρήστες πρέπει να παρέχουν έναν σύνδεσμο προς έναν επίσημο ιστότοπο με τον οποίο συνδέονται, μια επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.
Ο Μασκ θα μπορούσε να διερευνήσει και άλλες μεθόδους, όπως η σύνδεση των λογαριασμών με πιστωτικές κάρτες ή μια πιο ευρεία χρήση των CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) για την αντιμετώπιση των spam bots, δήλωσε στο CNN η Τζίλιαν Γιορκ, διευθύντρια της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation. Ωστόσο, καθώς εξελίσσονται τα bots, τα CAPTCHA θα πρέπει να γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τους χρήστες.
Όποια μέθοδο και αν επιλέξει, η Γιόρκ και άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Μασκ θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο θέμα της πρόσβασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter, θα μπορούν να το κάνουν. Εάν ο Μασκ αποφασίσει να εφαρμόσει ένα σύστημα που θα συνδέει τους λογαριασμούς με πιστωτικές κάρτες, κινδυνεύει να αποκλείσει όλους εκείνους που δεν έχουν. Ίσως είναι πολύ νέοι για να έχουν πιστωτική κάρτα ή έχουν κακή πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορούν να λάβουν έγκριση.
«Η σύνδεση της πιστοποίησης ταυτότητας με την καταναλωτική πίστη θα απέκλειε εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε η Γιόρκ.
Στη συνέχεια, υπάρχει και το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής. Ενώ πολλοί χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, ένα σύστημα που τους αναγκάζει να υποβάλλουν τις προσωπικές τους πληροφορίες, είναι προβληματικό. Αφενός, οι χρήστες θα πρέπει να εμπιστευτούν το Twitter ότι δεν θα κάνει κατάχρηση των προσωπικών τους πληροφοριών, αφετέρου, η ίδια η πλατφόρμα ενδέχεται να στοχοποιηθεί είτε από καταπιεστικές κυβερνήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να την υποχρεώσουν να τους δώσει πληροφορίες, είτε από χάκερ.
Το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Ναταλία Κραπίβα, δικηγόρος στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, «ειδικά για ανθρώπους σε χώρες όπως η Ρωσία και άλλες όπου τα άτομα διώκονται σκληρά επειδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ή καλύπτουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις, η διαφθορά ή ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Ακόμη και μια πολιτική αληθινών ονομάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση. Το 2015, το Facebook αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην πολιτική χρήσης πραγματικού ονόματος, αφού οι επικριτές επεσήμαναν ότι τα θύματα κακοποίησης και άλλες ευάλωτες ομάδες είχαν σοβαρούς λόγους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Οι αλλαγές στο Facebook επέτρεψαν στους χρήστες να παρέχουν στην εταιρεία τους λόγους για τους οποίους αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα.
Αυτό όμως δείχνει πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η «πιστοποίηση όλων των πραγματικών ανθρώπων». Το ζήτημα δεν είναι ο στόχος ή το κίνητρο, αλλά το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι περίπλοκα πλάσματα με προσωπικές συνθήκες που σπάνια χωράνε σε κουτάκια.
Μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν πάρει σημαντικά μαθήματα σχετικά με την ταυτοποίηση των χρηστών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον Μασκ, είπε η Γιόρκ.
«Αν εννοεί απλώς πράγματα όπως τα CAPTCHA, νομίζω ότι θα βρεθεί προ εκπλήξεως», πρόσθεσε. «Έχει αναφερθεί πολλές φορές στην καταπολέμηση των spam bots, αλλά το Twitter προσπαθεί να το κάνει αυτό εδώ και χρόνια και νομίζω ότι σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί αυτό το πρόβλημα».
ΠΗΓΗ: CNN