Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά την προστασία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χρησιμοποίησε την παρουσία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη προκειμένου να απευθύνει έκκληση για την ανάληψη δράσης του ΟΗΕ με στόχο την εκτόνωση του πρόσφατου κύματος βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το 1948, όπως υποστήριξε ο κ Αμπάς σε μια δήλωση σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου στη Γενεύη, κάνοντας σαφή αναφορά στο χρόνο ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Μίλησε για «ισχυρή και αποφασιστική δράση», καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσει «ένα ειδικό καθεστώς διεθνούς προστασίας» για τους Παλαιστίνιους. Εντούτοις, δεν πρόσθεσε καμία διευκρίνιση σχετικά με την υλοποίηση της ιδέας που είχε προηγουμένως προβάλει, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του προς τη Γενική Συνέλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε προστασία και περιμένουμε από εσάς να μας την παρέχετε», είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης στους διπλωμάτες στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο στις διαπραγματεύσεις, μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων. Αυτό που απαιτείται είναι ο τερματισμός της κατοχής σύμφωνα με την διεθνή νομιμότητα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του κ Αμπάς γρήγορα καταδικάστηκαν από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ένα ανακοινωθέν του αναφέρει, «ο Πρόεδρος Αμπάς επέλεξε για μια ακόμη φορά το δρόμο της προπαγάνδας και της υποκίνησης, αντί του διαλόγου που προτείνει το Ισραήλ».

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον του Αμπάς, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραάντ Ζέιντ Αλ-Χουσείν, προειδοποίησε σχετικά με τα πρόσφατα βίαια γεγονότα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ότι αν δεν σταματήσουν, απειλούν να φέρουν την κρίση «όλο και πιο κοντά καταστροφή».

Η σειρά των μαχαιρωμάτων και των πυροβολισμών που φούντωσε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 58 Παλαιστινίων και 11 Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα είπε ο κ Αλ-Χουσεΐν. Εκτός αυτών, επιπλέον 2.100 Παλαιστίνιοι και 127 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Περίπου οι μισοί από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν ήταν ύποπτοι δράστες οι οποίοι πυροβολήθηκαν θανάσιμα στο πεδίο των επιθέσεων. Άλλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, και κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα.

Πράγματι, η κρίση αυτή, που τροφοδοτείται από τον φόβο και την οργή εκατέρωθεν, είναι ακραία επικίνδυνη. Και όπως δήλωσε ο κ Αλ-Χουσείν, «Υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα, αν αυτή η βία συνεχίσει να οξύνεται ανάλογα με τις θρησκευτικές γραμμές, να λάβει διαστάσεις μιας ευρύτερης και πολύ πιο τρομερής αντιπαράθεσης».

Πηγές
New York Times
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων