Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς και ένας περίεργος συλλογισμός

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Έντονη γεύση ΠΑΣΟΚ είχε το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Η αιτία δεν ήταν η επέτειος ίδρυσης του κόμματος, αλλά το άρθρο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί άραγε ο πρωθυπουργός παίρνει θέση στα εσωκομματικά του πάλαι πότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Που στοχεύει με τον ύμνο προς τον ιδρυτή του κόμματος.

Το πρώτο πράγμα που όλοι είχαμε καταλάβει όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίναγε ως νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως έμοιαζε πολύ στον Ανδρέα Παπανδρέου, από τον τρόπο που μίλαγε μέχρι και την στάση του σώματος του. Τώρα όμως άρχισε να αρθρογραφεί για εκείνον.

Το χρονικό σημείο που αρθρογράφησε τυχαίνει (σατανικά) να είναι και εκείνο που σηματοδοτεί την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ σε έναν νέο κεντροαριστερό φορέα. Το περίεργο σενάριο που πραγματικά αρχίζω να σκέφτομαι είναι μήπως ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για αρχηγός του νέου αυτού φορέα, όπως και αν τον ονομάσουν.

Φυσικά δεν εννοώ στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά όταν πλέον αποχωρήσει από την πρωθυπουργική καρέκλα, υπάρχει το ενδεχόμενο να κινήσει προς την κεντροαριστερά, χώρος που κατά την γνώμη μου του ταιριάζει περισσότερο από τον χώρο που εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα σενάριο, το οποίο άρχισε να εκτυλίσσεται από τότε που ο Τσίπρας αποφάσισε να κάνει το δημοψήφισμα, στο οποίο φυσικά οι πολίτες δεν ψήφισαν ούτε το ναι ούτε το κόμμα, αλλά τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν θυμάστε μάλιστα η καμπάνια του δημοψηφίσματος ήταν κτισμένη πάνω στον πρωθυπουργό, και αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πέτυχε τόσο μεγάλο ποσοστό.

Κατόπιν πολλές φορές κατά την διακυβέρνηση του διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του και από τους ακραίους υπουργούς του. Τι θα γινόταν λοιπόν αν όταν έχανε από τις εκλογές, αποχωρούσε από το ΣΥΡΙΖΑ και εισχωρούσε στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς με μοναδικό σκοπό να ανέλθει ξανά στην εξουσία, αλλά αυτή την φορά από ένα εντελώς νέο φορέα που δεν θα θυμίζει τίποτα ούτε σε ΠΑΣΟΚ ούτε σε ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια όλο αυτό είναι ένα απλοϊκό σενάριο και τίποτα παραπάνω, αλλά βασίζεται πάνω στην παραδοχή πως η μετάβαση του κυβερνώντος κόμματος από το 4% στο 36% δεν έγινε επειδή περισσότεροι πολίτες πίστεψαν στο μήνυμα του κόμματος, αλλά επειδή το παλαιό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ βρήκε νέα κομματική στέγη, προκειμένου να διατηρήσει τα εχέγγυα.

Πάντα πίστευα πως το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να κυβερνήσει όχι γιατί δεν εξέφραζε τους πολίτες, αλλά γιατί η χρονική στιγμή επίτασσε ένα άτομο που θα ήταν έτοιμο να ταράξει τα νερά του πολιτικού συστήματος, αλλά και να μην έχει σκελετούς στην ντουλάπα του.

Άλλωστε μέχρι και σήμερα αυτό που κρατάει τον Τσίπρα στην εξουσία είναι ότι ο ίδιος ακόμα και αν αφαιρέσεις τα ρουσφέτια που έχουν γίνει, δεν μολύνεται από κανένα σκάνδαλο και ότι αν ποτέ έβρισκε κάποιος έστω και το παραμικρό, ο ίδιος θα μετρούσε ώρες στην Κυβέρνηση.

Σκεφτείτε λοιπόν ο νέος φορέας αν θέλει να κυβερνήσει, θα χρειαστεί κάποιο άτομο «άσπρο» από αμαρτίες του παρελθόντος και τώρα βάλτε με τον νου σας αν υπάρχει η περίπτωση ο Τσίπρας μετά από λίγα χρόνια να γίνει ο νέος Πρόεδρος του φορέα αυτού, μόνο και μόνο για να επανέλθει στην εξουσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων