Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Οι σχέσεις των δυο υπερδυνάμεων συνεχώς χειροτερεύουν από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, στήνοντας ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό με κινήσεις και των δυο στη διεθνή σκακιέρα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη το πρωί στο Πεκίνο, στα πλαίσια της Συνόδου του οργανισμού Οικονομικής Συνεργίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας είναι αρκετά βαθύ. Οι επαφές τους σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την σύνοδο ήταν εντελώς τυπικές, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απευθύνει το λόγο στον αμερικανό πρόεδρο χωρίς να τον κοιτάει ευθέως.
Ενώ η κρίση στην Ουκρανία παίρνει μια νέα τροπή μετά τις εκλογές στις αυτόνομες περιοχές του Ντονμπάσκ και του Λουγκάνσκ, με την κυβέρνηση του Κίεβου να σπάει την εκεχειρία προχωρώντας σε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των ανταρτών μέσα στο σαββατοκύριακο, δυτικές πηγές αναφέρουν βοήθεια της ρωσίας προς τους αυτονομιστές αντάρτες, ενώ μια σειρά κινήσεις των Ομπάμα και Πούτιν δείχνουν περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας.
Ο Μπάρακ Ομπάμα στα πλαίσια της Συνόδου του APEC έκανεβήματα προσέγγισης προς την Κίνα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, βήματα τα οποία έτυχαν ανταπόκρισης από την κινεζική πλευρά. Η κίνηση του Μπάρακ Ομπάμα φυσικά δεν είναι κίνηση καλής θέλησης: ένας σύμμαχος των ΗΠΑ ανάμεσα στις ασιατικές χώρες και μάλιστα του μεγέθους της Κίνας αποτελεί σοβαρό μοχλό πίεσης ενάντια στη Ρωσία, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι δυο χώρες έχουν εκτεταμένα σύνορα στο ασιατικό έδαφος. Βέβαια οι σινοαμερικανικές σχέσεις απέχουν μακράν από το να χαρακτηριστούν συμμαχικές για την ώρα, όμως η κίνηση του Μπάρακ Ομπάμα αποτελεί σίγουρα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ρώσικη πλευρά από την άλλη παρουσίασε χτες Δευτέρα το σχέδιο της να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δημοσιογραφικό οργανισμό με σκοπό να απαντήσει στην αντιρωσική προπαγάνδα. Ο οργανισμός αυτός, που ο σχεδιασμός περιλαμβάνει γραφεία σε 30 πόλεις ανά το κόσμο (μεταξύ άλλων στην Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Ρίο ντε Τζανέιρο κ.α. ) θα ονομάζεται Σπούτνικ, από το όνομα του πρώτου δορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, ένα όνομα με μεγάλη ιστορία στην ψυχροπολεμική διαμάχη για την κατάκτηση του διαστήματος.
Είναι εντελώς ειρωνικό ότι οι ειδήσεις αυτές έρχονται μόλις δυο μέρες μετά την επέτειο για τα εικοσιπέντε χρόνια από το συμβολικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην ιστορία όμως η ειρωνεία δεν ήταν ποτέ κάτι ξένο. Ούτως ή άλλως, η εμμονή με την οποία η αμερικανική εξωτερική πολιτική συνηθίζει να επεμβαίνει στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας του πλανήτη – και μάλιστα στο όνομα της δημοκρατίας – ηταν σίγουρο ότι, αργά ή γρήγορα, θα προκαλούσε αντιδράσεις από άλλες χώρες που έβλεπαν το περιθώριο της δικής τους διεθνούς επιρροής να περιορίζεται. Ανάμεσα σε αυτές, μέχρι τώρα, και η Ρωσία, η οποία είχε δεχτεί τις περισσότερες ταπεινώσεις. Τώρα λοιπόν η Ρωσία, έχοντας ξεπεράσει αρκετά από τα προβλήματα που την αποδυνάμωναν τα τελευταία είκοσι χρόνια φαίνεται αποφασισμένη να απαντήσει. Πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση αυτή, μένει να το δούμε.