Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά την προοπτική αναβίωσης μιας ειρηνικής αραβικής πρωτοβουλίας του 2002, που προσφέρει στο Ισραήλ διπλωματική αναγνώριση από τις αραβικές χώρες σε αντάλλαγμα με μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.
Τα σχετικά με την αναθέρμανση της πρωτοβουλίας σχόλια στα οποία προέβη ο Νετανιάχου αποτελούν μια επίσημη απάντηση στα όσα είπε την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος δεσμεύτηκε για θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προσπάθειες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
«Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση των εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους», είπε ο Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε πριν από ένα χρόνο σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους.
«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε τις αναθεωρήσεις των αραβικών κρατών στην πρωτοβουλία αυτή, έτσι ώστε αυτή να αντανακλά τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002, αλλά και να διατηρεί το συμφωνημένο στόχο για δύο κράτη και δύο λαούς», πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου μίλησε λίγη ώρα αφότου ο υπερ-εθνικιστής Άβιγκντορ Λίμπερμαν ορκίστηκε ως νέος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο εύθραυστος συνασπισμός της δεξιάς του Ισραήλ απέκτησε ζωτική στήριξη στο κοινοβούλιο.
Ο Λίμπερμαν συμφώνησε και ο Νετανιάχου φαίνεται να δείχνει ότι η ένταξη του νέου ακροδεξιού υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση δεν σημάνει ταυτόχρονα και το τέλος στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Παλαιστινίους.
Το αρχικό αραβικό σχέδιο προσφέρει πλήρη αναγνώριση του Ισραήλ, αλλά μόνο αν αποποιηθεί τα εδάφη που κατέλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή το 1967 και συμφωνήσει σε μια “δίκαιη λύση” για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Παρόλη την φαινομενική αδιαλλαξία εκ μέρους της Ισραηλινής πλευράς, το 2013, μετά από τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων στη βάση της πρωτοβουλίας, ώστε αυτή να συμπεριλάβει πιθανές ανταλλαγές γης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε έτοιμος να την επανεξετάσει.
Είναι ευρέως γνωστό ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για εγκαθίδρυση ουσιώδους διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η Ισραηλινή επέκταση των οικισμών τους στερεί το βιώσιμο κράτος που αναζητούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και ένα μέρος στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας από τους Παλαιστινίους αλλά και καταστολή των μαχητών που επιτίθενται εναντίον ή απειλήσουν την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ.
Κατά το τελευταίο εξάμηνο, στις παλαιστινιακές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 28 Ισραηλινοί και δύο Αμερικανοί πολίτες. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιους, 134 από τους οποίους το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ως επιτιθέμενους. Αρκετοί ακόμη έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις και διαδηλώσεις.
Παράλληλα, η Γαλλία έχει οριστεί να φιλοξενήσει μια διάσκεψη ειρήνης για την αναζωογόνηση των ειρηνευτικών προσπαθειών στις 3 Ιουνίου, με τη συμμετοχή υπουργών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Αραβικό Σύνδεσμο και περίπου 20 χώρες.
Να σημειωθεί πως ούτε το Ισραήλ, το οποίο έχει εναντιωθεί στη συγκεκριμένη διάσκεψη, ούτε οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι την έχουν χαιρετίσει, έχουν προσκληθεί.
Πηγή: Reuters